سرویس خبری ایران من: در آستانه روز دانشجو، دانشگاه علامه طباطبائی میزبان نشستی پرچالش با حضور فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت بود. این نشست که با هدف گفتگوی آزاد درباره وفاق ملی برنامهریزی شده بود، به صحنه رویارویی دیدگاههای مختلف دانشجویی و طرح مطالبات گوناگون تبدیل شد. گزارش پیش رو، روایتی است از آنچه در این نشست پرحاشیه گذشت.
تجمع اعتراضی دانشجویان
به گزارش ایران من، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی امروز (یکشنبه) میزبان برگزاری کرسی آزاد اندیشی دانشجو و وفاق ملی با حضور فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت بود.
پیش از آغاز رسمی این مراسم عدهای از دانشجویان و برخی تشکلهای دانشجویی در محوطه دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه با در دست داشتن پلاکاردهایی و با سر دادن شعارهای چون خانم مهاجرانی صدای ما را بشنوید، به عنوان یک مادر جواب مادر شهید عجمیان را چه می دهید، برنامه فرمایشی یا دانشجویی؟ نه به سیاست زدایی، دانشگاه سیاسی آزاد باید گردد و کجا با این عجله؟ تجمع کرده بودند.
این تجمع که در کمتر از چند دقیقه برگزار شد با ورود سخنگوی دولت پایان یافت و سالن شهید بهشتی این دانشکده مملو از جمعیت شد. دانشجویانی که بیرون تجمع کرده بودند با در دست داشتن همان پلاکاردها وارد سالن شدند.
سخنرانی سخنگوی دولت و تأکید بر گفتگو
مهاجرانی به محض ورود به سالن و قرار گرفتن در جایگاه، خطاب به دانشجویان حاضر که پلاکاردهایی در دست داشتند، با لحن مادرانه گفت: همه شعارهای شما را دیدم، دستتان خسته میشود. پلاکاردها را پایین بیاورید. این جمله با تشویق حاضران همراه شد. سخنگوی دولت در ابتدای سخن خود با زبان معلمی با دانشجویان صحبت کرد و گفت: خوشحالم در چنین دانشگاهی حضور یافتم، این دانشگاه مهد علوم انسانی است.
مهاجرانی ادامه داد: می دانید چرا به وفاق نیاز داریم؟ چون فرصت شنیدن را به یکدیگر نمی دهیم. ما به شدت به گفت و گو نیاز داریم، گفت وگو از آگاهی میآید. حتما باید حرف های یکدیگر را بشنویم. (این سخنان با تشویق عده ای از دانشجویان و مخالفت عده دیگری روبرو شد).
وی ادامه داد: همه جامعه ما به گفتوگو نیاز دارد. نه جناح چپ و نه جناح راست ما آماده گفت و گو نیستند. اما هر دو جریان باید سخن بگویند و همه باید صحبت های یکدیگر بشنوند.
مهاجرانی افزود: فضای امروز فضای گفت و گو نبود. فضای گفت و گو فضایی است که اول درون آدم آرامش باشد. پس ما به وحدت درونی نیاز داریم. اگر معتقدیم علوم انسانی پیشران توسعه است، توسعه یافتگی تحمل و مدارا می خواهد. ما مخالف هم نیستیم. ما ۴۵ سال پای شعار استقلال آزادی و جمهوری اسلامی ایستادیم، ما یک ایران داریم و همه ما برای ایران ایستادهایم و باز هم می ایستیم. امروز نیاز داریم صدای هم را بشنویم و به وفاق هم نیازمند هستیم.
مطالبات و دیدگاههای دانشجویان
مهاجرانی با بیان خاطرهای خطاب به هر دو جریان دانشجویی گفت: بهتر است با هم حرف بزنیم. این کرسی آزادی اندیشی نبود، تنها مراسم روز دانشجو بود. در داد و بیداد، صدا به صدا نمی رسد باید صبوری کرد و شنید. این کشور را ما باید بسازیم.در ابتدای این مراسم نیز شماری از فعالان دانشجویی ملاحظات و دغدغههای خود را مطرح کردند. نخستین دانشجویی که به جایگاه رفت، گفت: شما و دوستانتان در دولت ریشه همه مشکلات را تحریم می دانید، از طرفی واردات ایفون را آزاد می کنید. چرا افراد دو تابیعتی در دولت حضور دارند؟ مراد از وفاق ملی چیست؟
دومین نفر یک دانشجوی خانم و نماینده انجمن اسلامی دانشجویان بود که به جایگاه رفت و گفت برگزاری برنامه روز دانشجو بیشتر شبیه یک رپرتاژ خبری است. گفت و گوی انتخابی با برخی دانشجویان هم بیانگر تبعیض است. وفاق و نفاق مرز باریکی دارد، وفاق به معنای همبستگی است.
چالشها و درگیریهای حین برنامه
نماینده بسیج دانشجویی سومین فرد پرسشگری بود که از در انتقاد به شعار وفاق سخنرانی کرد و همین حین درگیری بین دو طیف جریان دانشجویی شکل گرفت و برای دقایقی برنامه لغو شد. مجری برنامه اعلام کرد: ذات روز دانشجو این است که بیاحترامی نکنید، فریاد نزنید. اما این سخن هم مجدد واکنش طیف رقیب را به همراه داشت. مجری گفت به هم احترام بگذارید و هر کسی بیش از زمان حرف برند، میکروفون او قطع می شود.
در ادامه قرار شد با قرعه کشی نماینده دیگر تشکل های دانشجویی به جایگاه برود، این فرد هم کسی نبود جز نماینده برگزار کننده این برنامه. این نماینده به جایگاه رفت و گفت امید داریم گفتمان دولت اجرا شود. همچنین دانشجویانی که بازداشت و زندانی شدند، آزاد شوند. در این حین شعار دانشجوی زندانی، آزاد باید گردد، در سالن سر داده شد.
کمی پس از آرام کردن فضا سومین نماینده تشکل های دانشجویی به جایگاه رفت و در حال ارائه موضوعاتی درباره زیست بوم آموزش عالی بود که مجدد دعوای بین دانشجویان سرگرفت ولی دانشجو هم به سخنرانی خود ادامه داد.
نماینده شورای صنفی دانشجویان، هم نفری بود که با قرعه کشی توسط سخنگوی دولت در پشت تریبون قرار گرفت. وی با فریاد گفت: بخشی از حادترین مطالبات این دانشگاه است که دانشگاه در سیطره بسیج است. بودجه های دانشگاه به طور گسترده به فعالیت های بسیج اختصاص داده می شود. جای دانشجو در زندان نیست، در همین حین شعار استقلال آزادی جمهوری اسلامی و مرگ بر منافق از طیف رقیب سر داده شد.
نماینده انجمن های علمی دانشجویی به عنوان نفر آخر به جایگاه رفت که در همین حین دانشجویان حاضر اجازه صحبت به این نماینده را ندادند و نماینده این طیف گفت اجازه بدهید که ما حرف بزنیم.
این نماینده از مهاجرانی پرسید دانشگاه کجاست، آن را چگونه و آیا وفاق را در یکسانسازی می بینید؟ آیا دانشجو باید از حراست بترسد و آیا پوشش مشکل اصلی ماست؟ دانشگاه علامه طباطبائی مهد علوم انسانی است. نسل زد حرف زور نمی پذیرد، دانشگاه نشاط می خواهد. از دولت چهاردهم میخواهیم پای حرفش بایستد.
در پایان این مراسم که به دلیل اعتراضها و انتقادات باصدای دو طرف از یکدیگر بارها قطع شد، تصویر مادر شهید عجمیان از طرف بسیج به سخنگوی دولت هدیه شد.