سرویس خبری ایران من: تحولات اخیر در سوریه و سقوط حکومت بشار اسد، منجر به تغییرات قابل توجهی در صحنه نظامی و سیاسی این کشور شده است. در این میان، تحرکات روسیه به عنوان یکی از متحدان اصلی دولت سابق سوریه، توجه رسانهها و تحلیلگران را به خود جلب کرده است. تصاویر ماهوارهای اخیر نشاندهنده فعالیتهای گستردهای در پایگاههای نظامی روسیه در خاک سوریه است که میتواند نشانهای از تغییر در استراتژی مسکو در منطقه باشد.
گزارش تصاویر ماهوارهای از تحرکات روسیه
به گزارش ایران من، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به سقوط حکومت «بشار اسد» در سوریه و با استناد به تصاویر ماهوارهای، گزارش داد که روسیه در حال آمادهسازی تجهیزات نظامی خود در پایگاههای سوریه است، اما معلوم نیست که مسکو قصد خروج دارد یا جابجایی موقت.
به گزارش واشنگتنپست، با سقوط حکومت بشار اسد، روسیه در حال جداسازی و جمعآوری قطعات تجهیزات نظامی خود در سوریه است و آنها را برای انتقال آماده میکند. تصاویر ماهوارهای که توسط شرکت آمریکایی «مکسار» در روز جمعه ثبت شده نشان میدهد که ۲ فروند هواپیمای باری «آنتونوف ایان-۱۲۴» در پایگاه هوایی حمیمیم در حال بار زدن تجهیزات متعلق به روسیه هستند.
وضعیت تجهیزات نظامی در پایگاه حمیمیم
در این تصاویر همچنین یک فروند بالگرد تهاجمی «کاموف-۵۲» و یک واحد سامانه پدافند هوایی «اس۴۰۰» مشاهده میشود که قطعات آنها جدا شده تا برای بارگیری در هواپیما آماده شوند.
این پایگاه که در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر لاذقیه واقع شده در جنگ داخلی ۱۳ساله سوریه توسط نیروهای مسلح روسیه مورد استفاده قرار میگرفت تا از دولت بشار اسد حمایت شود. پس از پیروزی مخالفان مسلح در سوریه و سقوط دمشق، بشار اسد به روسیه رفته و اکنون در مکان امنی در مسکو سکونت دارد.
به گزارش رسانه آمریکایی، هنوز مشخص نیست که آیا روسیه قصد خروج کامل از سوریه را دارد یا خیر، اما به گفته تحلیلگران، مقیاس حضور نظامی این کشور در سوریه آنقدر زیاد است که خروج کامل آن زمانبر خواهد بود.
موضع رسمی روسیه و واکنشهای بینالمللی
یک تحلیلگر ارشد در اندیشکده «موقوفه کارنگی برای صلح بینالمللی» میگوید: «واضح است که اکنون فرایند خروج آغاز شده است، اما مشخص نیست آیا خروج کامل اتفاق میافتد یا خروج نسبی و موقت.»
روسیه در یک دهه گذشته از این پایگاه برای پیشبرد اهداف خود در منطقه و در آفریقا استفاده کرده است. مسکو با بیان اینکه در حال مذاکره با نمایندگان «هیئت تحریر الشام» است، گفته است که قصد خروج از این کشور را ندارد.
«میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه گفت: «این پایگاهها در خاک روسیه دستنخورده باقی میمانند. تصمیم دیگری در این باره اتخاذ نشده است.»
سخنگوی تحریرالشام از اظهارنظر درباره آینده پایگاههای روسیه در سوریه خودداری کرده است، اما روسیه بسیاری از ادوات خود را جابهجا کرده است.
چالشهای لجستیکی خروج نیروهای روسی
حدود ۱۰ روز پیش، کشتیهای روسیه چندین کیلومتر از بندر طرطوس فاصله گرفتند و در حوالی ساحل پرسه میزنند. سربازان روسی هم در روز دوشنبه پایگاههای کوچکتری مانند «منبج» و «عینالعرب» یا «کوبانی» را تخلیه کردند.
«آنتون مارداسوف» کارشناس پایگاههای نظامی روسیه در اندیشکده «موسسه خاورمیانه» میگوید هنوز نمیتوان گفت که خروج ادوات نظامی روسیه در درازمدت چه تاثیری بر پایگاههای حمیمیم و طرطوس خواهد داشت.
مارداسوف میگوید روسیه شبکهای از پایگاههای کوچکتر در سوریه دارد که میتواند با انتقال تجهیزات از آنان و تخلیه این پایگاهها، ۲ پایگاه بزرگ طرطوس و حمیمیم را حفظ کند.
در حال حاضر، مقامات ایالاتمتحده بر این باورند که روسیه حضور خود در سوریه را کاهش میدهد، اما بهطور کامل از سوریه خارج نمیشود. مقامات معتقدند که این کشور سعی دارد دسترسی خود به پایگاههای هوایی و دریایی را حفظ کند.
اگر بنا بر خروج از سوریه باشد، روسیه همچنین به تخلیه از مسیر دریایی نیاز خواهد داشت، زیرا برخی تجهیزات این کشور در سوریه ابعادی دارند که حملونقل هوایی آنها بهصرفه نیست و به کشتیهای باری نیاز است.
یک کارشناس امور روسیه میگوید: «در سال ۲۰۱۵ حدود ۲ هفته طول کشید تا روسیه با صدها پرواز، تجهیزات خود را در سوریه مستقر کند. بنابراین خروج از سوریه زمانبر خواهد بود.»