سرویس خبری ایران من: در شرایطی که تحولات سوریه وارد مرحله جدیدی شده است، بررسی نقش بازیگران مختلف منطقهای و بینالمللی در این تحولات اهمیت ویژهای دارد. در گفتگو با ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، به بررسی ابعاد مختلف بحران سوریه، نقش کشورهای مختلف و چشمانداز آینده این کشور میپردازیم. این تحلیل همچنین نگاهی دارد به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب درباره تحولات اخیر سوریه و تأثیر آن بر معادلات منطقهای.
نقش آمریکا و اسرائیل در تحولات سوریه
به گزارش ایران من، ابوالفضل ظهرهوند درباره بیانات و رهنمودهای رهبرمعظم انقلاب درمورد مسائل و تحولات سوریه، گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب در این دیدار اشاره فرمودند از نظر سرعت کار و اتفاقاتی که درسوریه رخ داد، نقش آمریکا و اسرائیل با کارداری یکی از کشورهای همسایه کاملا آشکار است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: پیش از این تحولات، ترکیه با قطر در موضوع سوریه ارتباطات داشتند و به رغم اینکه سوریه همچنان در حالت تشنج و بیسروسامانی است، اما سفارت ترکیه پس از حدود ۱۲ سال در دمشق بازگشایی میشود و هیات قطری نیز در همین ایام وارد دمشق میشوند تا نقش این دو کشور در تحولات سوریه بیش از پیش مشخص شود.
ظهره وند با اشاره به اینکه درگیریها از ادلب آغاز شد، گفت: پیش از این در گفت و گوهای روند آستانه قرار بود ترکیه منطقه ادلب را به جایی آرام تبدیل کند اما ترکها در سالهای گذشته نیروهای خاصی را در این منطقه آمادهسازی و به نوعی ارتش سازی کردند. ترکیه این رویه را بهرغم ادعای بیطرفی در جنگ روسیه با اوکراین هم نشان داد و در عمل از اوکراین به طرق مختلف در مقابل روسیه حمایت کرد.
حضور مستشاری ایران و مقابله با داعش
ظهرهوند درباره بیانات رهبر انقلاب مبنی بر اینکه حضور ایران در سوریه در حد مستشاری بوده است، تصریح کرد: آمریکا پروژه داعش را برای فروپاشی ژئوپلتیک منطقه مدیریت کرد و بیش از ۵ هزار میلیارد دلار برای این موضوع هزینه کرده بود. اما پس از پایان این پروژه با نقش مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی و فرماندهی شهید حاج قاسم سلیمانی، جمهوری اسلامی در سوریه فقط نقش مستشاری ایفا کرد و حتی چند نفر از مستشاران ایران در محل سفارت جمهوری اسلامی در سوریه به رغم برخورداری از پاسپورت دیپلماتیک به شهادت رسیدند.
وی ادامه داد: نقش جمهوری اسلامی در سوریه حمایت مستشاری، فنی و تکنیکی از ارتش سوریه بود و در تحولات اخیر سوریه هم ایران نیروی خاصی در این کشور نداشت. چرا که نیازی برای این موضوع نبود و باید خود ارتش سوریه در برابر مهاجمان مسلح میایستاد و مقاومت می کرد.
خیانت نیروهای اطلاعاتی و سقوط دولت سوریه
نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه بخش اعظمی از نیروهای اطلاعاتی ارتش سوریه به بشاراسد خیانت کردند، یادآور شد: این شرایط سبب فروپاشی دولت سوریه و خروج اسد از دمشق شد و پیش از حضور مهاجمان مسلح در دمشق، فرماندهان کلیدی ارتش این کشور تسلیم شده بودند و در مجموع خیانت اطلاعاتی ارتش سوریه سقوط حکومت بشاراسد را سبب شد.
چشمانداز آینده و نقش جوانان سوری
ظهرهوند درباره بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه جوانان سوری علیه این جنایات به پا خواهند خواست و کشورشان را نجات می دهند، اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب شناخت دقیقی از موضوعات اینچنینی دارند. چرا که وقتی سرزمینی توسط عدهای اشغال شود، قطعا نیروهای جوان آن کشور در این شرایط خواهند ایستاد و قیام کرده و بیگانگان را اخراج خواهند کرد.
وی با بیان اینکه مهاجمان مسلح سوریه را حدود ۲۰ گروه تشکیل میدهند، گفت: ۷۰ تا ۷۵ درصد این نیروها را آمریکا و ترکیه از شمال افغانستان و آسیای مرکزی به منطقه انتقال داده بودند. نیروهای چچنی، تاجیک، ازبک و بلغار، از دیگر نیروهای تشکیلدهنده گروه های مهاجم مسلح در سوریه هستند. به عبارتی آمریکا، اسرائیل و ترکیه با جمع آوری این نیروها، از پشت به مردم سوریه و مردم منطقه خنجر زدند.