سرویس خبری ایران من: سید سعیدرضا عاملی، عضو شورایعالی فضای مجازی در گفتگویی جامع به موضوعات مهمی از جمله فیلترینگ، حکمرانی داده و مدیریت فضای مجازی پرداخته است. او در این مصاحبه ضمن رد شایعات منتشر شده درباره مخالفت با رفع فیلتر، به تشریح دیدگاههای خود درباره مدیریت هوشمندانه فضای مجازی و پاسخ به برخی اتهامات مطرح شده علیه خود پرداخته است. در ادامه متن کامل این گفتگو را میخوانید.
دیدگاه درباره فیلترینگ و فضای مجازی
سید سعیدرضا عاملی، عضو شورایعالی فضای مجازی تاکید کرد: به هیچ وجه مخالف رفع فیلتر نیستم. خبری که تهیه شد مبنی بر اینکه ۱۶ نفر از اعضای شورایعالی فضای مجازی مخالف رفع فیلتر هستند و ۱۲ نفر از جمله سران سه قوه موافق هستند کاملا دروغ بود. رسانههایی که این خبر را نشر دادهاند یک منبع و یا یک اظهارنظر در تایید آن ذکر کنند. یک جا را بیاورند که من گفته باشم باید فیلتر شود. اتفاقا در زمان فیلتر تلگرام من از مخالفان این اقدام بودم و عرض کردم که اگر تلگرام را فیلتر کنید به دلیل اینکه جامعهی بزرگی مشغول استفاده از آن است از فیلترشکن استفاده خواهند کرد.
انصاف نیوز نوشت: سید سعیدرضا عاملی، عضو شورایعالی فضای مجازی تاکید دارد که بر خلاف شایعههای مطرح شده در روزهای گذشته او همواره مخالف فیلترینگ بوده و در حال حاضر نیز با رفع فیلتر پیامرسانها و شبکههای اجتماعی موافق است.
عاملی بر اهمیت «حکمرانی داده» و وضع مقررات در حوزهی فضای مجازی تاکید دارد اما میگوید این موضوع نباید بهانهای برای فیلتر و بستن این فضا شود.
دبیر پیشین شورایعالی انقلاب فرهنگی بر این باور است که شرایط موجود در موضوع فیلترینگ مردم را دچار احساس اختناق کرده است.
پاسخ به شایعات و اتهامات
از جمله مواردی که در آن گزاش آمده این است که بچههای من در آن کشور درس میخوانند و یا خانه دارند. من پیش از انقلاب و در سال ۵۵ برای تحصیل به آمریکا رفتم.
در آن دورهی زمانی ما جز مبارزینی بودیم که علیه شاه کار میکردیم البته من از جوانترینهای آن نسل بودم که آقای شیخالاسلام و آقای محمد هاشمی و امثال آنها در آن حضور داشتند. به محض پیروزی انقلاب اسلامی از آمریکا به ایران آمدم و در جبهههای جنگ حضور پیدا کردم، از تک تیراندازی تا بیسیمچی و … در جبههها فعال بودم.
دو ماه پس از پایان جنگ استعفا کردم زیرا خودم را هیچ گاه یک نظامی نمیدیدم و به دلیل ضرورتی که پیش آمده بود احساس کردم باید در این حوزه حضور داشته باشم.
پس از پایان جنگ هم به ایرلند رفتم و در آنجا فوق لیسانس و در انگلیس نیز دکتری را اخذ کردم. فرزندانم هم با من بودند و توانستند موفق به حضور در مراکز دانشگاه معتبری شوند و تحصیل کنند. به هیچکدام از این موارد هیچ ایرادی نمیتوان وارد کرد.
حکمرانی داده و آینده فضای مجازی
بحثی که باید به آن توجه شود «حکمرانی داده» و همینطور قانونمند بودن فضای مجازی است. در تمام دنیا در این محیط محدودیتهایی ایجاد میشود. مثلا در موضوعاتی همچون هرزهنگاری، خرید و فروش کودک، خرید فروش مواد مخدر و… اعمال محدودیت میشود.
معتقدم که فیلتر سکوها و رسانههای اجتماعی غلط است ولی مدیریت داده امری گریزناپذیر است. این پرچمی برای ایجاد ممنوعیت و فیلترینگ نیست. سکوهای اینترنتی باید باز باشند اما لازم است که مدیریت داده هم باشد. با توجه به حجم داده ملی مثل بانکها یا دولت الکترونیک یا کسب و کارها لازم است که مدیریت شود. در چند ماه اخیر بیشترین هک را در محیطهای مهم کشور داشتیم.
راهحل باز کردن فضا است. فضا را باز کنیم اما مقررات بگذاریم. وقتی که محیط را میبندید به مردم احساس اختناق دست میدهد و این اختناق اتفاق خوبی نیست. این ایجاد اختناق یک مزاحمت اجتماعی بزرگ است. ولی لازم است آن ملاحظات را هم مدنظر قرار دهیم.
برای مثال الان شبکهی اجتماعی ایکس (توییتر) هرزهنگاری را آزاد گذاشته است، این یک مسئله است که باید آن را حل کنیم. شاید مخاطبان شما بپرسند که آیا ما فناوری لازم را داریم که ضمن باز گذاشتن فضا بر آن آنقدر تسلط داشته باشیم که هرزهنگاری در معرض چشم کودکان قرار نگیرد؟! به نظر من امکان فنی این کار وجود دارد کمااینکه دیگران هم از آن استفاده میکنند.
لازم است که خودمان را توانمند کنیم. در موضوع رقابت رسانههای اجتماعی داخل و خارج کشور هم لازم است همین مسیر را برویم و خودمان را قوی کنیم. نمیتوانیم به بهانهی اینکه اگر رسانهی اجتماعی خارجی فعال باشد رسانهی اجتماعی داخلی ضعیف میشود آن را ممنوع کنیم.