سرویس خبری ایران من: تنشهای مرزی میان ترکیه و سوریه در پی تحولات اخیر این کشور وارد مرحله جدیدی شده است. گزارشهای منتشر شده از سوی منابع آمریکایی حاکی از تحرکات نظامی گسترده ترکیه در مرز با سوریه است که میتواند مقدمهای برای عملیات نظامی علیه مناطق کردنشین باشد. این وضعیت با واکنشهای بینالمللی و نگرانیهای جدی در مورد سرنوشت غیرنظامیان همراه شده است.
گزارش تحرکات نظامی ترکیه در مرز سوریه
به گزارش ایران من، از روزنامه وال استریت ژورنال، مقامات ارشد آمریکایی میگویند که ترکیه و متحدان شبه نظامی آن درحال استقرار نیرو در امتداد مرز با سوریه هستند و هشدار دادند که آنکارا در حال آمادهشدن برای حمله گسترده به مناطق تحت کنترل کردهای سوری تحت عنوان نیروهای دموکراتیک سوریه است که مورد حمایت واشنگتن قرار دارند.
به گفته مقامات واشنگتن، نیروهای ترکیه شامل جنگندههای شبهنظامی، کماندوهای یونیفرمپوش و تعداد زیادی توپخانه است که در نزدیکی «کوبانی»، شهری با اکثریت کرد در مرز شمالی با ترکیه متمرکز شدهاند. یکی از مقامات آمریکایی نسبت به حمله قریب الوقوع ترکیه هشدار داد.
به نوشته وال استریت ژورنال، این افزایش استقرار نیروهای ترکیه که پس از سقوط حکومت بشار اسد در اوایل ماه دسامبر (آذر) آغاز شد، شبیه به اقدامات ارتش این کشور در آستانه حمله به شمال شرق سوریه در سال ۲۰۱۹ است. یک مقام آمریکایی دیگر نیز در این خصوص به فایننشال تایمز گفت: «تمرکز ما روی این موضوع است و بر خویشتنداری پافشاری می کنیم».
واکنش مقامات کرد و درخواست کمک از آمریکا
از سوی دیگر، الهام احمد یکی از مقامات دولت غیرنظامی کردهای سوریه، دیروز دوشنبه خطاب به دونالد ترامپ رئیسجمهوری منتخب آمریکا از احتمال آغاز عملیات نظامی ترکیه خبر داد و از وی خواست تا با فشار بر رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه، مانع اعزام نیرو به سوی مرز شود.
احمد در نامهای به ترامپ که روزنامه «وال استریت ژورنال» آن را منتشر کرد، نوشت: «هدف ترکیه این است که پیش از به قدرت رسیدن شما، تسلط واقعی بر قلمرو ما پیدا کند و شما را مجبور سازد با آنها به عنوان حاکمان این منطقه تعامل کنید». وی سپس نسبت به پیامدهای فاجعه بار چنین حملهای هشدار داد.
تلاشهای دیپلماتیک و شکست مذاکرات
این روزنامه خاطرنشان میکند: تهدید ترکیه علیه نیروهای کرد سوری که با آمریکاییها در مناطق شمال شرق سوریه برای مقابله با داعش همکاری می کنند، آنها را در موقعیت آسیبپذیری قرار داده است. آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا در سفر هفته گذشته به ترکیه، با اردوغان دیدار و با وی در مورد سوریه گفتوگو کرد. هدف وی از این سفر اطمینان از کاهش عملیات ترکیه علیه کردهای سوریه بود.
اما به گفته سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه، مذاکرات آتش بس روز دوشنبه میان کردهای سوریه و نیروهای معارض تحت حمایت ترکیه با میانجیگری آمریکا در کوبانی بدون توافق شکست خورد. این سخنگو با اعلام خبر شکست توافق، تاکید کرد که نیروهای دموکراتیک سوریه اکنون شاهد حضور نظامی قابل توجه ترکیه در شرق و غرب کوبانی هستند.
احمد نیز در بخش دیگری از نامه خود خطب به ترامپ افزود: «غیرنظامیان ما در ترس دائمی از مرگ و ویرانی قریبالوقوع بسر می برند». وی به ترامپ و بسیاری از جوامع مسیحی هشدار داد که حمله ترکیه تنها در کوبانی بیش از ۲۰۰ هزار غیرنظامی کرد را آواره خواهد کرد.
نقش ترکیه و چشمانداز آینده
وال استریت ژورنال در ادامه یادآور شده است که در پی کنار رفتن اسد پس از حمله گروههای معارض سوری به رهبری هیات تحریر الشام، آینده سوریه در هالهای از ابهام قرار گرفته و امکان افزایش تقابل دوباره میان گروههای کرد و نیروهای تحت حمایت آنکارا افزایش یافته است.
ترامپ نیز دیروز دوشنبه در محل اقامت خود در فلوریدا به خبرنگاران گفت که آنکارا سازماندهی «هیات تحریر الشام» را برعهده دارد و افزود: «ترکیه بدون مرگ شمار بسیاری انسان، در اقدامی غیردوستانه این تسلط را بدست آورده است».
این روزنامه در پایان خاطرنشان کرده است: نامه احمد به عنوان یک مقام نیروهای غیرنظامی کرد سوری به ترامپ در حالی است که رئیسجمهوری منتخب آمریکا در دولت نخست خود تا حدی نیروهای آمریکایی را از شمال شرق سوریه خارج و راه را برای تهاجم گسترده ترکیه که منجر به کشته و آواره شدن صدها هزار سوری شد، هموار کرد. وی در نهایت با میانجیگری یک توافق آتش بس، کیلومترها از خاک منطقه کرد نشین را به ترکیه واگذار کرد.