سرویس خبری ایران من: در شرایطی که بحث اجرای قانون عفاف و حجاب به یکی از موضوعات مهم در فضای سیاسی و اجتماعی کشور تبدیل شده است، احمد بخشایش اردستانی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتگویی صریح به بیان دیدگاههای خود درباره چالشهای اجرای این قانون و ضرورت توجه به واقعیتهای جامعه پرداخته است. آنچه در ادامه میخوانید، تحلیل و نظرات این نماینده مجلس درباره تصمیم رئیسجمهور و پیامدهای اجتماعی این قانون است.
دیدگاه در مورد اجرای قانون عفاف و حجاب
احمد بخشایش اردستانی نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آقای رئیسجمهور هم کار خوبی کرده است و من هم اگر جای رئیسجمهور بودم انصافاً این قانون (عفاف و حجاب) را اجرا نمیکردم؛ چراکه قانون نباید برای جامعه مشکلزا باشد. خیلی قوانین در قرآن در مورد حج، روزه و نماز داریم که همه هم واجب هستند آیا از لحاظ عمومی واجب است؟ فردی است یا نیست؟ اینها بحث عرفی، دینی و فقهی است به علما ارتباط دارد اما تا جایی که به ما ارتباط دارد، ما میخواهیم جامعه منسجم باشد و مشکلی برای آن به وجود نیاید.
به گزارش ایران من؛ یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: آقای رئیس جمهور کار خوبی کرده است و من هم اگر جای رئیس جمهور بودم انصافاً قانون عفاف و حجاب را اجرا نمیکردم؛ چراکه قانون نباید برای جامعه مشکلزا باشد.
احمد بخشایش اردستانی در گفتوگو با ایلنا، درباره اینکه مطرح شده است شورای عالی امنیت ملی به مسئله ابلاغ لایحه عفاف و حجاب ورود کرده است و رئیسجمهور هم درخواست ارسال یک لایحه اصلاحی را در این خصوص به مجلس دارد، گفت: قانون به این صورت است که نمایندگان تصویبش میکنند و شورای نگهبان هم تائید میکند، رئیس مجلس هم آن را به رئیسجمهور ابلاغ میکند، رئیس دولت هم آن را برای ۱۴ روز به روزنامه رسمی میدهد هنگامی که ۱۴ روز رد شد و اعتراضی روی آن از جنبه حقوقی نبود، سپس به صورت رسمی به سراسر کشور ابلاغ میشود.
چالشهای اجرایی و نقش شورای عالی امنیت ملی
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تاکید کرد: در لایحه عفاف و حجاب به دلیل آن که مجلس بر مبنای اصل ۸۵ این مسئله را به کمیسیون فرهنگی داد تا آن را بررسی کند؛ البته اشکال شرعی و قانونی هم ندارد گاهی اوقات مجلس در صحن چیزی را تصویب نمیکند و طبق اصل ۸۵ آن را به کمیسیون میدهد؛ با توجه به این که احتمال داشت این قانون دوقطبی ایجاد کند و از سوی دیگر هم قانون هم باید باورپذیر و اقناعکننده باشد و اینگونه نباشد که بر مردم تحمیل شود، این کمیسیون تلاش کرد اینها را بررسیهای خود لحاظ کند.
وی خاطرنشان کرد: حالت قانون این است که چیزی در مردم عرف باشد و بعد مجلس آن را قانون کند، اما وقتی مجلس چیزی را قانون کند که مردم آن را نمیپذیرند، آن قانون لوث میشود.
اردستانی ادامه داد: باتوجه به سابقه تاریخی، وضعیت معیشت و اقتصادی آقای رئیسجمهور فکر میکند این قانون شاید نتواند در جامعه جا بیفتد و یک مقدار مشکلاتی ایجاد کند اینجا از شورای عالی امنیت ملی میخواهد که یک بررسی انجام دهد که آیا صلاح است این قانون اجرا و ابلاغ شود یا خیر. اینجاست که شورای عالی امنیت ملی به عنوان یک شورای بالادستی از لحاظ امنیتی وارد بحث میشود که آیا این قانون دوقطبی ایجاد میکند یا خیر؟ عقلانیت در آن وجود دارد یا خیر؟ آیا باعث تعارض و دعوا میشود؟
مسائل اجتماعی و فرهنگی مرتبط با قانون
مثلا فرض کنید در تاکسی یک فردی نشسته است مقداری هم موی سرش باز است راننده تاکسی چه گناهی دارد؟ یا مثلا در یک رستورانی فردی رفته است که کمحجاب یا شلحجاب است حال این صاحب رستوران چه گناهی کرده است؟ باید تذکر دهد؟ چگونه تذکر دهد؟ این تذکرات گاهی ممکن است دعوا میشود! از طرفی دیگر امر به مروف و نهی از منکر بایستی پذیرا باشد یعنی در شرع هم همین است که وقتی شما کسی را امر به معروف و نهی از منکر میکنید حداقل باید به صورت نرم و آرام باشد و احتمال تاثیر داشته باشد، چراکه اگر احتمال تاثیر نداشته باشد و بدانیم به یک فردی بگویید عکسالعمل منفی نشان میدهد، بیتاثیر است.
وی یادآور شد: به طور مثال من در کلاسم یک دانشجوی پسر در مقطع دکتری داشتم، گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر میکنم و وسط خیابان میآیم، البته معنیاش این نیست که آن آقا پسر چادر سرش کند مفهومش این است که باید قانون پذیرا باشد.
راهکارها و پیشنهادات
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: آقای رئیسجمهور هم کار خوبی کرده است و من هم اگر جای رئیسجمهور بودم انصافاً این قانون (عفاف و حجاب) را اجرا نمیکردم؛ چراکه قانون نباید برای جامعه مشکلزا باشد. خیلی قوانین در قرآن در مورد حج، روزه و نماز داریم که همه هم واجب هستند آیا از لحاظ عمومی واجب است؟ فردی است یا نیست؟ اینها بحث عرفی، دینی و فقهی است به علما ارتباط دارد اما تا جایی که به ما ارتباط دارد، ما میخواهیم جامعه منسجم باشد و مشکلی برای آن به وجود نیاید.
اردستانی درباره این که کارشناسان مطرح میکنند در شرایطی که منطقه دارد آیا لازم است درخصوص چنین قانون چالشبرانگیزی در جامعه صحبت شود، گفت: ۴۵ سال است از انقلاب گذشته و من تا حالا ندیدهام شرایط منطقه حساس نباشد و همیشه هم برای جمهوری اسلامی ایران شرایط حساس بوده است. نکته بعدی این است که شرایط منطقه به ما ربطی ندارد، ما کشور محکمی هستیم، ما مادر جبهه مقاومت هستیم و دیگران به ما اتکا دارند، ما به دیگران اتکا نداشتیم، مباحث ما بومی است.
وی ادامه داد: ما پرقدرت هستیم اما ما کاری نمیکنیم برای خودمان مشکل ایجاد کنیم. به اندازه کافی خارجیها برای ما مشکل ایجاد کردهاند، ما نباید خودمان هم مشکل ایجاد کنیم. اما از یک طرف قانون باید اجرا شود اما از سوی دیگر نباید کاری کنیم قانون لوس شود مانند قانون ماهواره؛ مشاهده کردید که لوث شد. گفتند ماهواره نداشته باشید چقدر دیشهایی را که نیروی انتظامی میرفت بالای پشت بامها جمع میکرد مگر موفق بودند؟ خیر.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: من پریروز با ماشین به سمت مجلس میرفتم یک خانم دیدم موتور دوچرخهای خیلی خوبی داشت بچهاش را هم سوار کرده بود، جلوی موتورش هم هم سبد داشت داخلش سبزی و خریدهایش را گذاشته بود، چه اشکالی دارد این خانم که پوشش هم داشت موتورسواری کند؟ ما ۴۰ سال است که میگوییم خانم نباید موتورسواری و دوچرخهسواری کند؟ چه ربطی دارد اینها باعث میشود جامعه دچار تعارض و تنش شود. ۴۰ سال جلوی خانمها گرفتند چرا سوار دوچرخه و موتور میشوند؟ ۴۰ سال است میگویند چرا خانمها باید وارد استادیوم شوند؟ خب بشوند، چه اشکالی دارد؟ مگر شرعا اشکالی دارد؟ این چه بحثی است چرا میخواهیم همه بحثها را با تنش جلو ببریم؟
وی گفت: اینها چیزهای عرفی و عام است باید به سطح جامعه نگاه کنیم. باید همه چیزمان با هم همخوانی داشته باشد از یک طرف معیشت را سخت گرفتیم، دلار سر به آسمان گذاشته است آقای پزشکیان رهایش کرده است و دائم دارد قیمت دلار بالا میرود و باعث بالا رفتن تورم میشود دائم به چیزهای فرعی گیر میدهیم مشخص است از جای دیگر بالا میزند.