سرویس خبری ایران من: گرجستان در روزهای اخیر شاهد تحولات سیاسی مهمی بوده است. سفر دبیرکل شورای اروپا به تفلیس و تعهد دولت این کشور برای اصلاح قانون جنجالی “عوامل خارجی”، همزمان با افزایش فشارهای بینالمللی و تنشهای داخلی، چشمانداز پیچیدهای را پیش روی این کشور قرار داده است. این گزارش به بررسی آخرین تحولات سیاسی گرجستان و واکنشهای داخلی و بینالمللی به آن میپردازد.
مذاکرات گرجستان با شورای اروپا و وعده اصلاح قانون عوامل خارجی
به گزارش ایران من، دولت گرجستان پس از مذاکره با «آلن برسه» دبیر کل شورای اروپا، قول داده که قانون بحثبرانگیز «عوامل خارجی» را اصلاح کند.
برسه که سفر سهروزه خود به تفلیس را در ۲۰ دسامبر به پایان رساند، اعلام کرد که یک کارگروه متشکل از نمایندگان گرجستان، شورای اروپا و «کمیسیون ونیز» برای تدوین اصلاحات لازم در این قانون تشکیل خواهد شد.
برسه گفت: «این کارگروه اصلاحات لازم را مشخص خواهد کرد. امیدوارم که روند همکاری مشابه در زمینههایی مانند برابری، مبارزه با تبعیض، اصلاحات انتخاباتی و اصلاحات در نظام زندانها و آزادی مشروط نیز انجام شود.»
تحریمهای بینالمللی و واکنشهای غرب به سیاستهای گرجستان
در حالی که تفلیس قول داده قانون «عوامل خارجی» را اصلاح کند، آمریکا و بریتانیا تحریمهای جدیدی را علیه «وختانگ گوملاوری» وزیر کشور گرجستان و سایر مقامات ارشد این وزارتخانه اعمال کردهاند.
«بردلی اسمیت» معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، با توضیح اینکه دلیل این تحریمها مشارکت این افراد در سرکوب معترضان است، گفت: «پس از انتخابات در گرجستان، مقامات وزارت کشور سرکوب وحشیانهای را علیه مردم خود، از جمله با حملات عمدی و اعمال خشونت علیه خبرنگاران، انجام دادهاند. ایالات متحده به تعهد خود برای مجازات کسانی که به دنبال محدود کردن حقوق شهروندان و تضعیف آزادیهای اساسی در گرجستان و سراسر جهان هستند، ادامه خواهد داد.»
چالشهای داخلی و تنشهای سیاسی در گرجستان
همچنین پارلمان اروپا پیشنهاد لغو رژیم بدون ویزا برای مقامات گرجی که دارای گذرنامه دیپلماتیک هستند را ارائه کرده است.
در صورت تصویب این پیشنهاد، دیپلماتها و مقامات گرجی و خانوادههای آنها برای سفرهای کوتاهمدت به اتحادیه اروپا (تا ۹۰ روز) باید ویزا دریافت کنند.
در این پیشنهاد آمده است: «این پیشنهاد در واکنش به سرکوب خشونتآمیز معترضان مسالمتآمیز، سیاستمداران و رسانههای مستقل توسط دولت گرجستان ارائه شده که پس از اعلام تعلیق مذاکرات با اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۲۸ در ۲۸ نوامبر آغاز شد.»
آمریکا در اوایل دسامبر تحریمهایی را علیه ۲۰ مقام گرجی اعمال کرده بود.
لیتوانی و استونی نیز تحریمهایی را علیه گرجستان اعمال کردند و سپس اتحادیه اروپا پیشنهاد مشابهی ارائه کرد، اما مجارستان و اسلواکی آن را وتو کردند. در سه هفته گذشته، دهها نفر در گرجستان در نتیجه خشونت پلیس مجروح و در روزهای اعتراضات، بیش از ۲۵۰ شهروند بازداشت شدهاند.
«ایراکلی کوباخیدزه» نخستوزیر گرجستان، امروز سمت وزیر کشور را ارتقا و او را بهعنوان معاون خود منصوب کرد.
کوباخیدزه با بیان اینکه دولت همه خسارتهای افراد تحریم شده را جبران خواهد کرد، گفت که پس از مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید در فوریه سال آینده، به مسئولان وزارت کشور پاداش خواهد داد.
اما مخالفان و «سالومه زورابیشویلی» رئیسجمهور فعلی گرجستان، مشروعیت رئیسجمهور جدید را زیر سؤال میبرند.
این تحولات نشان میدهد که گرجستان در حال حاضر با چالشهای سیاسی و اجتماعی جدی مواجه است و دخالت قدرتهای خارجی، بهویژه غرب، در امور داخلی این کشور میتواند به پیچیدهتر شدن اوضاع منجر شود.