سرویس خبری ایران من: در نشست خبری اخیر سخنگوی وزارت امور خارجه، موضوعات مهمی در حوزه سیاست خارجی مورد بحث قرار گرفت. از جمله محورهای اصلی این نشست میتوان به سفر قریبالوقوع رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه، معاهده راهبردی جدید با روسیه، و موضعگیریهای ایران در قبال تحولات منطقهای اشاره کرد. این گزارش به تشریح جزئیات مطرح شده در این نشست خبری میپردازد.
سفرهای راهبردی و توسعه روابط دیپلماتیک
به گزارش ایران من، اسماعیل بقائی در نشست خبری امروز ( ۲۴ دی ماه) ضمن گرامیداشت میلاد با سعادت امیرالمومنین(ع) و روز پدر، در پاسخ به نخستین سوال درباره جزئیات سفر آتی مسعود پزشکیان، رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه گفت: این سفر بسیار مهم از اواخر هفته جاری از تاجیکستان آغاز میشود و بعد رئیسجمهور محترم عازم روسیه میشوند. تاجیکستان کشور مهمی در آسیای مرکزی است و برای جمهوری اسلامی ایران رابطه با این کشور اهمیت زیادی دارد چرا که ما با تاجیکستان دارای پیوندهای بسیار عمیق تاریخی، فرهنگی و تمدنی هستیم.
این روزها مصادف است با سی و سومین سالگرد برقراری رابطه دیپلماتیک بین ایران و تاجیکستان؛ ایران اولین کشوری بود که بعد از استقلال تاجیکستان در سال ۱۳۷۰ این کشور را به رسمیت شناخت و باز اولین کشوری بود که اقدام به افتتاح سفارتخانه در تاجیکستان کرد. از آن زمان تاکنون رابطه ما با رابطه تاجیکستان رابطه بسیار مستحکم و استواری علی رغم برخی فراز و نشیبها بوده است.
معاهدات بینالمللی و همکاریهای راهبردی
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر روسیه نیز گفت: سفر روسیه هم بسیار مهم است که بلافاصله بعد از سفر تاجیکستان انجام خواهد شد. در مورد محتوای موافقت نامه من توضیحاتی را هفته گذشته ارائه کردم. این موافقتنامه که معاهده یا موافقتنامه مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است طی سه، چهار سال گذشته بین دو طرف مورد مذاکره قرار گرفته و تبادل شده و در تابستان امسال نهایی شد.
این موافقتنامه طیف بسیار گسترده از موضوعات را در بر میگیرد که شامل حوزه های اقتصادی، حمل و نقل، انرژی، بهداشت و کشاورزی و همکاری در زمینه مقابله با چالشهای مشترک و همکاری در زمینه کاهش تبعات بلایای طبیعی و مقابله با جرایم سازمان یافته، مقابله با تروریسم و در حوزههای صنعتی، سرمایه گذاری مشترک و در حوزههای مرتبط با حمل و نقل و ترابری، حمل و نقل جاده، ریلی، هوایی، دریایی و همکاری در زمینه انتقال تجربه و دانش فنی در حوزههای موضوعات مطرح شده در این موافقت نامه خواهد بود.
تحولات منطقهای و مسائل بینالمللی
بقائی در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر اینکه قرار است هفته آینده اجلاسی در سطح وزرای امور خارجه در موضوع فلسطین و تحولات منطقه در نیویورک برگزار شود، توضیح داد: هفته آینده دوشنبه جلسه شورای امنیت با دستور کار خاورمیانه و با تمرکز بر موضوع فلسطین و غزه برگزار خواهد شد. از جمهوری اسلامی ایران هم دعوت شده در این نشست شرکت کند. تعداد زیادی از کشورها به ویژه از منطقه در سطح وزیر شرکت خواهند کرد.
روابط دوجانبه و مسائل کنسولی
در خصوص روابط با فرانسه و مواضع اخیر امانوئل مکرون، سخنگو با بیان اینکه امیدواریم فرانسه خودش را از این سرگردانی و سرگشتگی نجات دهد و رویکرد مستقل و سازندهای در قبال منطقه و تحولات منطقهای در پیش بگیرد، اعلام کرد که سفیر فرانسه به وزارت خارجه احضار شده است.
واکنش به اتهامات هستهای و ادعاهای بینالمللی
اتهام سازی ها علیه ایران در حوزه هسته ای سناریوسازی هالیوودی است. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص بیانیه وزارت دادگستری آمریکا و نقش یاکوزا در قاچاق مواد هسته ای به ایران نیز گفت: این بیانیه از جهت اوج ابتذال در دسیسه چینی علیه جمهوری اسلامی ایران، بیانیه مضحکی است. در آن بیانیه البته اتهامی متوجه ایران نشده و در آنجا گفته شده که یکی از مقامهای امنیتی آمریکا که خودش را به عنوان طرف معامله این شهروند ژاپنی معرفی کرده جوری وانمود کرده که یک مقام امنیتی یا مقام نظامی ایرانی است برای اینکه طرف مقابل را تحریک و ترغیب کند به اینکه آن کالایی که میخواسته و جالب است که من حقیقتاً نمیدانستم که کشور میانمار دارای صنعت هسته ای غیر صلح آمیز هست و اینکه از آنجا از این شهروند ژاپنی درخواست کرده که از میانمار برایش اورانیوم در سطح تسلیحاتی تهیه کند. کل این سناریو را شما در نظر بگیرید که به نظرم گویای این واقعیت است که همه اتهامهایی که در این سالها علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح شده عمدتاً سناریوسازیهای هالیوودی بوده برای اینکه بر جمهوری اسلامی اعمال فشار کنند. بنابراین فکر نمیکنم ارزش موضع گیری داشته باشد اما چون مطرح کردید من خواستم این توضیح را خدمتتان ارائه کنم.
اهداف و دستور کار مذاکرات ژنو
هدف نخست گفت و گوهای ژنو رفع تحریم است. بقائی در پاسخ به این سوال که اهداف ایران در نشست امروز ژنو چیست، گفت: موضوع رفع تحریمها همیشه برای ما یک اولویت بوده در عین اینکه ما یاد گرفتیم که خودمان را قوی کنیم و اقتصادمان را با توجه و با تکیه بر داشتههای خودمان محکم کنیم، برای اینکه تاثیرات تحریمها را به حداقل برسانیم، وظیفه داریم که برای رفع این تحریمهای ظالمانه از هیچ اقدامی فروگذار نکنیم؛ بنابراین هدف نخستین این گفتگوها رفع تحریم هایی است که به صورت غیرقانونی و ظالمانه علیه ملت ایران اعمال شده است. در خصوص این گفتگوها عرض کردم مجموعهای از موضوعات منطقهای، بینالمللی و مباحث دوجانبه بین این سه کشور و با اتحادیه اروپایی بحث خواهد شد به اضافه موضوع هستهای که در رابطه با موضوع هستهای هم ما شنوای نکات و مباحثی هستیم که طرف های مقابل در نظر دارند مطرح بکنند. این نشست ادامه گفت و گوهایی است که در آذرماه برگزار شد.
کانالهای ارتباطی و تعاملات دیپلماتیک
سوئیس، مسیر ارتباطی برای تبادل پیام میان ایران و آمریکا است. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص خبر میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا گفت: در رابطه با رد و بدل پیام من سوال شما را اینطور عبارت پردازی میکنم که سوال شما در مورد مجاری یا روشهای انتقال پیام بین ایران و آمریکا است که در این رابطه همیشه ما یک مسیر رسمی داشتیم که دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران است و دولت سوئیس مسیر رسمی و دیرینه است که از زمان تاسیس دفتر منافع آمریکا در تهران و عهدهدار شدن سوئیس این کار انجام شده و کماکان ادامه دارد. طبیعی است که طرفهای دیگری هم بخواهند در این وادی و در این عرصه نقش آفرینی کنند. ما به همه طرفهایی که در این رابطه بحثی داشتند و حرفی مطرح کردند گوش داده ایم و به نظراتشان توجه کردیم ولی عرض میکنم مسیر ارتباطی برای تبادل پیام بین ایران و آمریکا همان مسیر رسمی و دفتر منافع سوئیس در تهران است.
چشمانداز روابط راهبردی ایران و چین
رابطه تهران-پکن در حال گسترش است. بقائی در پاسخ به رسانه چینی مبنی بر اینکه آیا پیامی برای سال نو چینی دارید، گفت: سال نو چینی را به همه مردم چین تبریک عرض میکنیم و امیدواریم که سال نو برای مردم چین همراه با صلح و رفاه و آرامش و موفقیت بیشتر باشد. در رابطه با روابط بین چین و ایران همانطور که میدانید رابطه بسیار متنوع و در حال رشد و در حال گسترش در حوزههای مختلف اقتصادی، تجاری، علمی و یکی از حوزههای همکاری هم حوزههای گردشگری و مراودات فرهنگی است. نمایشگاه «شکوه ایران» مدتهاست که در شهرهای مختلف چین در حال گردش است و ما اطلاع داریم که با استقبال بسیار گرم و خوب مردم چین مواجه شده است. رابطه تمدنی ایران و چین رابطه بسیار طولانی و ریشهدار است و ما خوشحالیم که با اتکای بر این پیوندها و بر این شالوده های محکم تمدنی و فرهنگی بتوانیم که روز به روز در جهت ارتقا و شکوفا کردن بیشتر روابط گام برداریم.