سرویس خبری ایران من: توافق آتشبس میان حماس و اسرائیل، که با میانجیگری قطر و مصر به دست آمد، نقطه عطفی در تحولات اخیر منطقه غزه محسوب میشود. در نشست شورای امنیت سازمان ملل، این توافق و پیامدهای آن مورد بررسی قرار گرفت. گزارش حاضر به بیان موضع رسمی روسیه در قبال این توافق، جزئیات تبادل اسرا، و چالشهای پیش روی اجرای آن میپردازد. اهمیت این توافق از آن جهت است که پس از ۱۵ ماه درگیری و خشونت، زمینهساز ورود کمکهای بشردوستانه به غزه و آزادی اسرای دو طرف شده است.
دیدگاه روسیه درباره توافق آتشبس
به نقل از پایگاه خبری نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل، نبنزیا در جلسه روز دوشنبه (به وقت محلی) اعضای شورای امنیت سازمان ملل با موضوع تحولات غرب آسیا و جنگ غزه به ریاست الجزایر با اشاره به اهمیت تلاشهای میانجیگرایانه که به ویژه از سوی قطر و مصر برای دستیابی به این توافق صورت گرفت، اظهار کرد: نمایندگان دولت جدید آمریکا نیز در مرحله نهایی مذاکرات حضور داشتند. وی با بیان اینکه دستیابی به این توافق باعث افزایش ورود کمکهای بشردوستانه به غزه خواهد شد، اظهار کرد: اما بازسازی سیستم بهداشتی این منطقه به میلیاردها دلار هزینه نیاز دارد و سالها زمان خواهد برد.
جزئیات توافق و هشدارهای روسیه
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل همچنین با اشاره به اینکه این توافق شکننده بوده و هرگونه تحریک ممکن است اجرای آن را به خطر بیندازد، یادآور شد: (رژیم) اسرائیل نباید با ساختن شهرکهای جدید در اراضی اشغال شده فلسطینی اجرای این توافق را به خطر بیندازد چرا که توافق حاصل شده شکننده است. نبنزیا با بیان اینکه جامعه جهانی باید برای حمایت از این آتشبس و تقویت صدای مدافعان صلح فعال باشد، تاکید کرد: مسکو اجرای مفاد این توافق را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت و از هرگونه ابتکار عملی برای تضمین دسترسی ایمن و بدون مانع مردم غزه به کمکهای بشردوستانه حمایت خواهد کرد.
اجرای عملی توافق و آزادی اسرا
به گزارش ایران من، اولین گروه از اسیران فلسطینی متشکل از ۹۰ نفر بامداد روز دوشنبه در چهارچوب تبادل اسرا با رژیم اسرائیل از زندان عوفر آزاد شدند. حماس در مقابل آزادی این اسیران فلسطینی، سه اسیر زن اسرائیلی را آزاد کرد. فلسطینیها با در دست داشتن تصاویر رهبران شهید حماس (شهید اسماعیل هنیه، شهید یحیی سنوار و شهید صالح العاروری) مقابل زندان عوفر در شهرک بیتونیا در غرب رام الله هنگام انتظار برای آزادی اسرا، شعار حمایت از مقاومت سردادند. آتش بس در نوار غزه از روز یکشنبه اجرایی شد و در مرحله اول، سه اسیر زن اسرائیلی در ازای آزادی ۹۰ اسیر زن و کودک فلسطینی آزاد شدند. اسرائیل بیش از ۱۵ ماه به نسل کشی مردم غزه مشغول بود و با تمام جنایتهایی که انجام داد، موفق به آزادی اسرای خود نشد، از این روی مجبور به پذیرش شروط گروههای مقاومت برای آتش بس و آزادی بیش از یک هزار اسیر فلسطینی در مقابل ۳۳ اسیر اسرائیلی شد. علاوه بر آزادی اسیران فلسطینی، اسرائیل مجبور شد به عقب نشینی و خروج از غزه تن دهد و مانند گذشته مانع ورود کمک های بشر دوستانه به نوار غزه نشود.