علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در آئین نکوداشت مرحوم آیت الله مهدوی کنی به بیان ویژگیهای برجسته این شخصیت سیاسی و مذهبی میپردازد. لاریجانی با اشاره به خصوصیات اخلاقی و سیاسی آیت الله مهدوی کنی، اهمیت این ویژگیها را در عرصه سیاست و جامعه مورد بحث قرار میدهد.
پنج ویژگی سعادتمندی از دیدگاه امام حسین (ع)
به گزارش ایران من، علی لاریجانی در آئین نکوداشت مرحوم آیت الله مهدوی کنی، اظهار کرد: در مورد بزرگی حضرت آیت الله مهدوی سخنان بسیاری گفته و نوشته شده است و امروز هم نکات خوبی در این جلسه مطرح شد. روایتی را از امام حسین علیه السلام به مضمون نقل میکنم که فرمودند انسانهایی که این پنج خصوصیت را داشته باشند سعادتمندند اول عقل دین سوم ادب و چهارم حیا و پنجم خوش خلقی، من فکر میکنم آیت الله مهدوی انصافاً در سلوک سیاسی خود این پنج رکن را به جد در خودش مستقر کرده بود.
وی افزود: به تعبیر ابن سینا ایشان در فعالیتهای مختلف علمی و سیاسی بر عقل اصلی تکیه داشت یعنی عقل دوراندیش. همین دانشگاه که امروز در محضر شما هستیم نمونهای از دوراندیشی ایشان است.
عقلگرایی و ادب سیاسی آیت الله مهدوی کنی
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بیان کرد: گاهی سیاسیون ویژگی عقلگرایی ایشان را نمیپسندیدند مخصوصاً وقتی فضا احساسی میشد، گاهی تعریضهایی به ایشان داشتند؛ اما ایشان در این مسیر ثابت قدم بود. آیت الله جوادی در مورد آیت الله مهدوی فرمودند که عالمی آگاه و سیاستمداری هوشمند بود که همواره تلاش میکرد تا مبانی دینی را در عرصه سیاست پیاده کند.
لاریجانی ادامه داد: البته تمامی رهبران جمهوری اسلامی چنین تلاشی داشتند و دارند، اما موضوع، مقوله تشکیک است. آیت الله مهدوی کنی در این ویژگی اهتمام داشت. ادب سیاسی از دیگر ویژگیهای آیت الله مهدوی کنی بود و من که نزدیک نیم قرن با ایشان آشنایی داشتم ندیدم و نشنیدم در موضوعی سیاسی ایشان در مورد مخالفان لسان غیر مؤدبانه داشته باشد، همین ویژگیها از او به عنوان یک جریان دلپذیر در بین همه جریانهای سیاسی ایجاد کرده بود.
نیکی و خیرخواهی در سیاست
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخشی از سخنانش عنوان کرد: شاید در عالم سیاست دوره معاصر ایران کسی نباشد که ایشان را نیک مرد نداند. نیکی و خیرخواهی برای دیگران مقصد همیشگی ایشان بود همانطور که فردوسی گفت بیا تا جهان را به بد نسپریم، به کوشش همه دست نیکی بریم؛ ایشان چنین بود. در رساله پروتاگوراس افلاطون سخن از دو چیز است که هرمس در نهاد آدمی نهاده است یکی عدالت و دیگری شرم؛ عالم سیاست به اندازه کافی حاوی خشونت و سردی است. وقتی با دریدگی سیاسی همراه شود، حتی با عناوین مختلف بزک هم بشود به چند پارگی جامعه میانجامد. استاد مهدوی کنی عقل و دین و ادب را در مبارزات طولانی در خود متجلی کرده بود و میدانست در یک خانواده کوچک که عواطف، آن جمع را به هم پیوند میدهد اگر بیشرمی باشد آن پیوند خانوادگی میپاشد.
علی لاریجانی در این سخنرانی، ضمن بزرگداشت آیت الله مهدوی کنی، بر اهمیت ویژگیهای اخلاقی و سیاسی ایشان تأکید کرد. او با اشاره به عقلگرایی، ادب سیاسی، و خیرخواهی آیت الله مهدوی کنی، این خصوصیات را برای حفظ انسجام جامعه و پیشبرد اهداف سیاسی ضروری دانست. لاریجانی همچنین بر لزوم حفظ اخلاق و ادب در عرصه سیاست تأکید کرد و آن را عاملی مهم در جلوگیری از چند پارگی جامعه دانست.