سرویس خبری ایران من: قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان یکی از مهمترین ابزارهای نظارتی در نظام قانونگذاری کشور است. این قانون که در سال ۱۳۹۱ به تصویب رسید، چارچوبهای نظارتی و فرآیند رسیدگی به تخلفات نمایندگان را مشخص میکند.
فرآیند رسیدگی به تخلفات نمایندگان
به گزارش ایران من، در ماده ۵ قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مصوب ۱۳ فروردین ۱۳۹۱ آمده است:
«ماده ۵ ـ هیأت به گزارشهای واصله درباره هر یک از نمایندگان به صورت محرمانه رسیدگی مینماید و در صورتی که تخلف را متوجه نماینده بداند در اولین جلسه از نماینده دعوت و پس از مذاکره با وی و نیز استعلام از مراجع ذی ربط تصمیم لازم را اتخاذ مینماید.
تبصره ـ هیأت موظف است قبل از صدور رأی، دفاعیات نماینده را استماع نماید.»
اصلاحات جدید در قانون نظارت
همچنین بر اساس ماده (۴) این طرح اصلاحی که به تصویب نمایندگان رسید، درماده(۶) قانون، عبارت «که طبق ماده(۶) قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی قابل اجرا است» حذف و در بند(ب) بعداز عبارت «پرونده» عبارت «کارگزینی» اضافه میشود و در بند(ث) نیز بعداز عبارت «تحقیق و تفحص» عبارت «یا کمیسیونهای خاص مجلس» و در انتهای تبصره(۱) عبارت «آرای قطعی صادره هیأت بدوی و تجدیدنظر نیز به تشخیص هیأت به شورای نگهبان ارسال می شود» اضافه و تبصره(۲) آن ابقاء میشود.
تغییرات در ساختار هیأت تجدیدنظر
طبق ماده (۵) طرح اصلاح موادی از قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان مجلس نیز در ماده(۸) قانون، عبارت «متشکل از اعضای هیأت رئیسه و روسای کمیسیونهای دائمی مجلس» حذف میشود و عبارت «آرای صادره هیأت تجدیدنظر، قطعی و غیرقابل اعتراض است» به انتهای ماده اضافه میشود.