سرویس خبری ایران من: در تحولی چشمگیر در عرصه سیاست و امنیت ملی آمریکا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، تولسی گبارد را برای ریاست سازمان اطلاعات ملی برگزیده است. این انتصاب که با واکنشهای گستردهای همراه شده، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. گبارد که مسیری پرفراز و نشیب را از نمایندگی دموکراتها در کنگره تا حمایت از ترامپ طی کرده، حالا در آستانه تصدی یکی از حساسترین پستهای امنیتی آمریکا قرار گرفته است. آشنایی با پیشینه، دیدگاهها و برنامههای او میتواند تصویری روشنتر از آینده احتمالی سازمان اطلاعات ملی آمریکا ترسیم کند.
تولسی گبارد کیست و چرا ترامپ او را برای ریاست سازمان اطلاعات ملی برگزید؟
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، تولسی گبارد را که پیشتر نماینده دموکراتها بود، برای ریاست سازمان اطلاعات ملی برگزیده است. این سِمَت که از مهمترین جایگاههای اطلاعاتی آمریکا به شمار میرود، مشاور ارشد رئیسجمهور در امور اطلاعاتی نیز هست.
گرچه گبارد بیش از بیست سال سابقه خدمت نظامی دارد، اما برخلاف پیشینیان خود در این سِمَت، از تجربه چندانی در امور اطلاعاتی برخوردار نیست. او که در سال ۲۰۲۲ از حزب دموکرات جدا شد، امسال به جمع حامیان ترامپ پیوست و به سرعت در میان آنان محبوبیت یافت.
نخستین نماینده هندو در کنگره آمریکا
گبارد ۴۳ ساله در ساموآی آمریکا به دنیا آمد و در هاوایی بزرگ شد. او یک سال از کودکیاش را نیز در فیلیپین گذراند. در ۲۱ سالگی به مجلس نمایندگان هاوایی راه یافت، اما به دلیل اعزام به عراق همراه با یگان گارد ملی، ناگزیر از ترک این سِمَت شد.
او بعدها به عنوان نماینده هاوایی راهی کنگره شد و به عنوان نخستین نماینده هندو، با کتاب مقدس هندوها (بهگود گیتا) سوگند یاد کرد. گبارد همچنین نخستین نمایندهای بود که از ساموآی آمریکا به کنگره راه یافت.
در دوران چهار دوره نمایندگیاش، به خاطر انتقادهای تند از رهبران حزبش شهرت یافت. حمایت زودهنگام او از برنی سندرز در انتخابات مقدماتی ۲۰۱۶، او را به چهرهای سرشناس در میان مترقیخواهان تبدیل کرد.
گبارد که با ابراهام ویلیامز فیلمبردار ازدواج کرده، دختر مایک گبارد است؛ سناتور ایالتی که ابتدا جمهوریخواه بود و سپس به حزب دموکرات پیوست.
از نامزدی ریاستجمهوری تا خداحافظی با دموکراتها
گبارد در سال ۲۰۲۰ با شعار مخالفت با جنگافروزی و دخالت نظامی آمریکا در کشورهای دیگر، نامزد انتخابات ریاستجمهوری شد. او با تکیه بر تجربه نظامیاش، جنگهای آمریکا در خاورمیانه را عامل بیثباتی منطقه، تضعیف امنیت آمریکا و مرگ هزاران آمریکایی میدانست و حزب دموکرات را به خاطر همراهی با این جنگها سرزنش میکرد.
در یکی از مناظرههای انتخاباتی، گبارد به شدت از کارنامه کاملا هریس در مقام دادستان انتقاد کرد. اما سرانجام از رقابتها کنار کشید و از جو بایدن حمایت کرد.
دو سال بعد، او با انتقاد تند از “گروه نخبه جنگطلب” و “جریان بیداری” که به گفته او بر حزب دموکرات چیره شده بودند، این حزب را ترک کرد و مستقل شد. پس از آن، به حمایت از نامزدهای سرشناس جمهوریخواه پرداخت، با فاکسنیوز همکاری کرد و پادکستی راه انداخت.
او درباره جدایی از دموکراتها گفت: “حزب امروز با آنچه بیست سال پیش به آن پیوستم، زمین تا آسمان فرق کرده است.”
چرخش به سوی ترامپ
گبارد اوایل امسال رسماً به جمع حامیان ترامپ پیوست و خیلی زود در میان طرفداران او محبوب شد. او که اغلب همراه با رابرت اف. کندی جونیور دیده میشد – همان که نخست با بایدن رقابت کرد، سپس نامزد مستقل شد و در نهایت از ترامپ حمایت کرد – نماد ادعای ترامپ درباره محبوبیتش در میان همه گروههای سیاسی بود.
گبارد در آمادهسازی ترامپ برای مناظره با هریس نقش داشت و سرانجام در یک گردهمایی در کارولینای شمالی، پیوستن خود به حزب جمهوریخواه را اعلام کرد.
ترامپ به او و کندی در تیم انتقالی خود جایگاه ویژهای داده که به آنها امکان میدهد در صورت بازگشت او به کاخ سفید، در گزینش مدیران دولتی و سیاستگذاریها نقش داشته باشند.
کهنهسرباز بیتجربه در امور اطلاعاتی
با آنکه گبارد بیش از بیست سال در گارد ملی ارتش خدمت کرده و به عراق و کویت اعزام شده، اما برخلاف مدیران پیشین سازمان اطلاعات ملی، تجربه چندانی در امور اطلاعاتی و مدیریت کلان دولتی ندارد. تنها سابقه مرتبط او، دو سال عضویت در کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان است.
این در حالی است که مدیر کنونی، آوریل هینز که در سال ۲۰۲۱ با تأیید سنا به این سمت رسید و نخستین زن در این جایگاه است، سالها در مناصب عالی امنیتی و اطلاعاتی خدمت کرده است.
مأموریت دشوار: دگرگونی نظام اطلاعاتی
ترامپ که از دیرباز به دستگاههای اطلاعاتی بدبین بوده، اعلام کرده میخواهد این نهادها را از بیخ و بن دگرگون کند. او که سازمانهای اطلاعاتی را به کارشکنی در دولت نخست و کارزارهای انتخاباتیاش متهم میکند، بارها از این نهادها با عنوان “دولت پنهان” یاد کرده است – اصطلاحی که برای اشاره به هزاران کارمند دولتی به کار میبرد که از دید او وفاداری کافی ندارند.
او سال گذشته در تشریح برنامههای دور دوم ریاستجمهوریاش گفت: “ما همه مهرههای فاسد را از دستگاه امنیتی و اطلاعاتی بیرون خواهیم کرد – که کم هم نیستند. نهادهایی که به ابزار سیاسی تبدیل شدهاند، از نو ساخته خواهند شد.”
سازمانی که پس از ۱۱ سپتامبر زاده شد
سازمان اطلاعات ملی در سال ۲۰۰۴ و در پی حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، در چارچوب اصلاحات گسترده نظام اطلاعاتی آمریکا پدید آمد. قانونگذاران امید داشتند که این نهاد تازه با بهبود هماهنگی میان سازمانهای گوناگون، از شکستهای اطلاعاتی پیشگیری کند.
این سازمان در انتخابات اخیر نقشی کلیدی در شناسایی و خنثیسازی تلاشهای روسیه، چین و ایران برای پراکندن اطلاعات نادرست درباره روند رأیگیری و نظام دموکراسی آمریکا داشت. دیگر بخشهای آن نیز به مقابله با تهدیدهای سایبری، تروریسم و جاسوسی میپردازند.