سرویس خبری ایران من: در روزهای اخیر، موج جدیدی از تنشها خاورمیانه را فرا گرفته است. حملات پیدرپی اسرائیل به مناطق مسکونی بیروت و تداوم بمبارانهای غزه، همزمان با تلاشهای بینالمللی برای میانجیگری و برقراری آتشبس، به بحرانی پیچیده و چندوجهی تبدیل شده است. صدور حکم جلب برای مقامات ارشد طرفین درگیر توسط دادگاه بینالمللی کیفری نیز بُعد تازهای به این منازعه افزوده است.
تشدید حملات به لبنان و تلفات انسانی
در پی حملات هوایی اسرائیل به مرکز بیروت در روز شنبه، دستکم یازده نفر جان خود را از دست دادند و دهها نفر مجروح شدند. این حملات در حالی صورت گرفت که دیپلماتها در تلاش برای برقراری آتشبس هستند. به گفته وزارت بهداشت لبنان، با ادامه جستجوی نیروهای امدادی برای یافتن بازماندگان، احتمال افزایش شمار قربانیان وجود دارد. برای شناسایی پیکر قربانیان از آزمایش DNA استفاده میشود و تاکنون مجروح شدن ۶۳ نفر تأیید شده است.
این چهارمین حمله به بیروت در یک هفته اخیر است که همزمان با سفر آموس هوکشتاین، فرستاده ویژه آمریکا برای میانجیگری در پایان دادن به درگیری ۱۳ ماهه بین اسرائیل و حزبالله انجام شده است. این درگیری در دو ماه گذشته به جنگی تمامعیار تبدیل شده است. بمبارانهای اسرائیل تاکنون منجر به کشته شدن بیش از ۳,۵۰۰ نفر و آوارگی ۱.۲ میلیون نفر در لبنان شده، در حالی که حملات راکتی، پهپادی و درگیریها در شمال اسرائیل به کشته شدن ۹۰ سرباز و نزدیک به ۵۰ غیرنظامی انجامیده است.
بحران انسانی در غزه و افزایش تلفات غیرنظامیان
در غزه، حملات بین پنجشنبه و جمعه دستکم ۸۰ نفر را به کام مرگ کشاند که در میان آنها بیماران بستری در بیمارستان نیز حضور داشتند. روز شنبه نیز شش نفر دیگر در خانیونس جان باختند که نیمی از آنها کودک بودند. شمار کشتهشدگان در غزه از مرز ۴۴,۰۰۰ نفر گذشته که بیش از نیمی از آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند. ارتش اسرائیل مدعی است ۱۷,۰۰۰ نفر از کشتهشدگان نیروهای نظامی بودهاند، اما شواهدی برای این ادعا ارائه نکرده است. بیش از ۹۰ درصد جمعیت غزه آواره شدهاند و بسیاری در شرایط دشوار در اردوگاههای شلوغ زندگی میکنند. کمبود مواد غذایی تشدید شده و نانواییها در دیرالبلح تعطیل شدهاند و قیمتها سر به فلک کشیده است؛ جایی که دو زن در صف نانوایی هدف گلوله قرار گرفتند.
گسترش دامنه درگیریها و واکنشهای نظامی
حملات هوایی سحرگاهی روز شنبه یک ساختمان هشت طبقه در مرکز بیروت را ویران و حفرهای در زمین ایجاد کرد. در حمله پهپادی به صور نیز دو نفر که گفته میشود پناهندگان فلسطینی بودند، کشته شدند. حزبالله حضور هر یک از مقامات خود در ساختمان مسکونی هدف قرار گرفته را تکذیب کرد. اسرائیل برای مناطق نزدیک به تأسیسات حزبالله هشدار تخلیه صادر کرد و ارتش این کشور اعلام کرد که مراکز فرماندهی و انبارهای تسلیحاتی را در حومه جنوبی بیروت هدف قرار داده است.
این جنگ از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، زمانی که نیروهای حماس به جنوب اسرائیل حمله کردند و ۱,۲۰۰ نفر را کشته و ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفتند. حدود ۱۰۰ گروگان همچنان در غزه هستند که گمان میرود یک سوم آنها جان باخته باشند. زیرساختهای غزه به شدت آسیب دیده و بحران انسانی در این منطقه هر روز عمیقتر میشود.
واکنشهای بینالمللی و تحولات حقوقی
حملات در غزه پس از صدور حکم جلب دادگاه بینالمللی کیفری برای بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل، یوآو گالانت وزیر دفاع سابق، و محمد ضیف رهبر حماس به اتهام جنایات جنگی در غزه صورت میگیرد. نتانیاهو این احکام را “مضحک” خواند و واکنشها به آن متفاوت بوده است. بریتانیا از دادگاه بینالمللی کیفری حمایت کرده اما از تأیید اجرای احکام خودداری کرده است. آمریکا، روسیه و چین با این تصمیم به مخالفت برخاستند و کاخ سفید در واکنشی تند، این اقدام دادگاه بینالمللی را فاقد اعتبار لازم دانست. تحلیلگران معتقدند این احکام سفرهای بینالمللی نتانیاهو را محدود میکند اما ممکن است روابط او با دونالد ترامپ را تقویت کند.