سرویس خبری ایران من : در شرایط حساس کنونی و پس از دو سال وقفه در مذاکرات برجامی، نشست مشترک ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو، نویدبخش فصل تازهای در روابط دیپلماتیک است. این نشست که با حضور معاونان وزرای خارجه برگزار میشود، میتواند گامی مؤثر در جهت کاهش تنشها و احیای مسیر گفتگو باشد. با وجود برخی چالشها و اختلاف نظرها، آمادگی طرفین برای مذاکره نشان از درک اهمیت دیپلماسی در حل و فصل مسائل فیمابین دارد.
چشمانداز مذاکرات جدید ایران و اروپا
به گزارش ایران من، انتظارات در این مقطع، از ماحصل مذاکرات چشمگیر نیست اما گویای این واقعیت است که دو طرف برای قرار گرفتن در مسیر کاهش تنش و از سرگیری مسیر دیپلماسی برای حل مسائل مورد اختلاف آمادگی دارند.
ناظران، این اجلاس را گامی مهم در مسیر اعتمادسازی میان ایران و اروپاییها توصیف میکنند که اگر تداوم یابد، میتواند به وقفه دو ساله در مذاکرات برجامی پایان دهد.
البته دستور کار این جلسه، محدود به مذاکرات هستهای نیست و طیف مختلفی از مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی را شامل میشود.
اسماعیل بقایی هامانه سخنگوی وزارت امور خارجه به خبرنگاران گفت که مذاکرات پیشرو در ادامه گفت وگوهای انجام شده با تروئیکا در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک است.
موضعگیری طرفهای اروپایی
یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس در واکنش به برگزاری این جلسه ادعا کرد که لندن از طریق کانالهای مختلف دیپلماتیک به دنبال کاهش تنش درباره پرونده هستهای ایران است.
این سخنگو که طبق رویههای مرسوم خواست نامش فاش نشود، ضمن تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان، به خبرنگار ایرنا در لندن گفت: ما به برداشتن هر گام دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای، از جمله از طریق مکانیسم ماشه (اسنپ بک) در صورت لزوم، متعهد هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان هم ضمن تایید برگزاری نشست روز جمعه ادعا کرد: «همانطور که میدانید ما درباره مسائل زیادی پیرامون ایران نگرانی داریم. نقش منطقهای ایران از آن جمله است و البته درباره برنامه هستهای ایران هم نگران هستیم. بنابراین، این گفت وگوها کانالی خواهد بود تا ما مواضعمان را روشن کنیم.»
چالشها و فرصتهای پیش رو
روابط ایران و اروپا هم طی سالهای اخیر در سایه اتهام بیاساس دخالت ایران در جنگ اوکراین، ادعاهای حقوق بشری، گامهای جبرانی ایران در برجام و بیاعتنایی تروئیکا به اجرای بندهای غرب آفتاب در این توافق تیره شده است.
ایران طی دو ماه گذشته با خویشتنداری، از هرگونه اقدامی که ممکن است مسیر مذاکرات و تلاشها برای احیای برجام را پیچیده کند پرهیز کرده است اما طرفهای اروپایی نه تنها اقدام متقابل صورت نداده که با اقدامات غیرسازنده مسیر دیپلماسی را پیچیده کردهاند.
قطعنامهای که هفته پیش در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پیشنهاد سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان تصویب شد، نمونه یک اقدام نسنجیده و اشتباه بود که صرفا به چالشهای مذاکراتی افزود.
دورنمای دیپلماسی و مسیر آینده
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه چندی پیش در گفت وگوی تلویزیونی تصریح کرد: ما برای مذاکرات آمادگی کامل داریم و پنجره دیپلماسی را هنوز باز میدانیم، به شرطی که اراده واقعی در طرف مقابل وجود داشته باشد. اگر چنین ارادهای وجود نداشته باشد طبیعی است که ما هم مسیر دیگری را پیش خواهیم گرفت.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران ثابت کرده است که همواره حکیمانه و هوشمندانه رفتار کرده و تصمیمات خود را بر اساس عزت، حکمت و مصلحت به عنوان سه اصل سیاست خارجی اتخاذ کرده است.
با این وجود تروئیکا به خوبی واقف است که مسیر تقابل با ایران نتیجه نخواهد داد و نشست روز جمعه فرصتی خواهد بود که دو طرف بتوانند گامهایی را در جهت کاهش اختلافات فیمابین بردارند.