سرویس خبری ایران من:نگرانیهای فزاینده جامعه بینالمللی از گسترش برنامه هستهای ایران، سه کشور اروپایی را بر آن داشت تا در بیانیهای مشترک، ضمن هشدار نسبت به افزایش سطح غنیسازی اورانیوم، خواستار بازگشت ایران به مسیر دیپلماسی شوند. این بیانیه که در آستانه نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد منتشر شده، بر اهمیت همکاری کامل ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ضرورت یافتن راهحلی دیپلماتیک در ده ماه آینده تأکید دارد.
وضعیت کنونی و اهمیت زمانی
امروز، شورای امنیت به بررسی اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ خواهد پرداخت که پشتوانه توافق هستهای ایران است و تعهدات هستهای این کشور را تعیین میکند. مدت اعتبار این قطعنامه در اکتبر ۲۰۲۵ به پایان میرسد. ده ماه آینده، هم برای ثبات منطقه و هم برای یافتن راهحل دیپلماتیک برای بحران هستهای ایران، دورهای سرنوشتساز خواهد بود.
افزایش نگرانکننده فعالیتهای هستهای
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش میدهد که ایران در این برهه حساس، بدون هیچ توجیه غیرنظامی معتبری، اقدام به افزایش بیشتر نرخ تولید اورانیوم با غنای بالا کرده است. مدیرکل آژانس چندین بار تأکید کرده است که ایران تنها کشور فاقد سلاح هستهای است که اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنیسازی میکند.
ذخایر اورانیوم با غنای بالای ایران نیز، باز هم بدون هیچ توجیه غیرنظامی معتبر، به سطوح بیسابقهای رسیده است. این امر به ایران توانایی تولید سریع مواد شکافتپذیر کافی برای چندین سلاح هستهای را میدهد.
چالشهای همکاری با آژانس و راهحل دیپلماتیک
ایران به طور فزایندهای اقدام به نصب سانتریفیوژهای پیشرفته کرده است که این اقدام، گام مخرب دیگری در راستای تضعیف همان توافق هستهای است که ایران ادعای پایبندی به آن را دارد. همزمان، این کشور با تهدید به خروج از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای و طرح علنی پرسشهایی درباره «دکترین هستهای» خود توسط مقامات رسمی، به تنشها دامن میزند.
عدم همکاری چندین ساله ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به تضعیف منع اشاعه جهانی میانجامد. این امر مانع از انجام کار حیاتی آژانس در ارزیابی برنامه هستهای ایران میشود. توافقهای ایران با آژانس و تعهدات قانونی این کشور باید، همانگونه که مدیرکل و شورای حکام مکرراً درخواست کردهاند، بدون تأخیر بیشتر بهطور کامل اجرا شود.
ایران باید مسیر خود را تغییر دهد، تنشزدایی کند و راه دیپلماسی را برگزیند.
سه کشور اروپایی همواره به دنبال راهحل دیپلماتیک برای حصول اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای بودهاند. ما با توجه به وضعیت کنونی و نزدیک شدن به پایان اعتبار این قطعنامه، به فوریت شرایط واقف هستیم. ما از ایران میخواهیم تشدید فعالیتهای هستهای خود را متوقف و معکوس کند تا راه برای یافتن راهحل دیپلماتیک هموار شود.