سرویس خبری ایران من: در تحولی تازه در بحران سودان، ایالات متحده آمریکا اقدامات تنبیهی جدیدی را علیه نیروهای حمایت سریع این کشور و متحدان آنها اعمال کرده است. این تحریمها که در واکنش به گزارشهای متعدد از نسلکشی در منطقه دارفور وضع شدهاند، علاوه بر محمد حمدان دقلو (حمیدتی)، رهبر این گروه شورشی، شامل هفت شرکت اماراتی نیز میشود که متهم به حمایت مالی و تسلیحاتی از شورشیان هستند. این گزارش به بررسی جزئیات این تحریمها و پیامدهای آن میپردازد.
تحریمهای جدید آمریکا علیه شورشیان سودان
به گزارش ایران من، از «افریکا نیوز» ، آمریکا روز سه شنبه با اعلام اینکه شورشیان «نیروهای حمایت سریع» سودان (RSF) و شبه نظامیان متحد آنها در منطقه «دارفور» واقع در جنوب سودان مرتکب نسل کشی شده اند، تحریم هایی را علیه «حمیدتی» سرکرده این شورشیان و چند تن از شرکتهای اماراتی دلال سلاح اعلام کرد.
آمریکا فرمانده نیروهای حمایت سریع و اعضای خانواده او را مشمول ممنوعیت سفر به آمریکا و همچنین توقیف اموال احتمالی آنان در آمریکا کرد. نهادهای مالی همکار او نیز با خطر تحریم آمریکا رو به رو هستند.
جزئیات تحریمها و اقدامات انجام شده
وزارت خزانه داری آمریکا نیز تحریمهای مالی علیه حمیدتی و هفت شرکت مستقر در امارات متهم به انتقال پول و سلاح به شبه نظامیان شورشی در سودان وضع کرد. آمریکا اعلام کرد که این شورشیان بطور سیستماتیک اقدام به قتل مردان و پسران و حتی نوزادان و همچنین خشونت جنسی علیه زنان و دختران بر اساس تقسیمات قومیتی کرده اند.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت: واشنگتن از هیچ کدام از طرفهای درگیری در سودان حمایت نمی کند و این تحریم ها علیه شورشیان نیروهای حمایت سریع به معنی حمایت از نیروهای مسلح سودان نیست.
نقش امارات و واکنشهای بینالمللی
بر اساس این گزارش، یکی از پیامدهای ملموس این اقدام دیرهنگام آمریکا، افزایش فشار بر امارات متحده عربی به منظور توقف حمایت از نیروهای «آر اس اف» است. اسناد و مدارک زیادی از حمایت مالی و تسلیحاتی امارات از این شورشیان وجود دارد. وزارت خزانه داری آمریکا هفت شرکت مستقر در امارات را در همین ارتباط تحریم کرده است.
“گرِگ میکس» از اعضای ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: نیروهای حمایت سریع در سودان با دریافت پول از طریق امارات قادر به اجرای کارزار خشونت خود میشوند. به همین علت است که تحریمهای آمریکا حمیدتی و هفت شرکت مرتبط با «آر اس اف» در امارات اقدام مهمی به منظور پاسخگو کردن مسببان نسل کشی است.
این تحریمها چند روز پس از آن اعلام شد که دولت «عبدالفتاح البرهان» در سودان با تلاشهای ترکیه به منظور میانجیگری بین نیروهای مسلح سودان و امارات موافقت کرد. بنا به گزارشها، دولت سودان در ازای توقف حمایت امارات از شورشیان، شکایتهای خود نزد نهادهای منطقه ای و بین المللی را پس خواهد گرفت.
پیامدهای جنگ داخلی و تلاشهای صلح
جنگ داخلی سودان از آوریل ۲۰۲۳ (فروردین ۱۴۰۲) با تشدید تنشها بین ارتش سودان و «نیروهای حمایت سریع» به فرماندهی «محمد حمدان دقلو» معروف به «حمیدتی» بر سر قدرت آغاز شد و میانجیگریهای بینالمللی برای پایان دادن به آن و نشستن طرفهای درگیر بر سر میز گفت وگوها تاکنون نتیجه ای نداشته است.
بنا بر آمارهای سازمان ملل متحد، جنگ داخلی در سودان به آواره شدن حدود ۸ میلیون نفر منجر شده و حدود ۲۵ میلیون نفر نزدیک به نیمی از جمعیت سودان نیز بر اثر تداوم جنگ در وضعیتی ناگوار قرار گرفته و به کمکهای فوری نیاز دارند و ۱۸ میلیون نفر هم در معرض خطر قحطی هستند. تاکنون با وساطت بینالمللی،چندین بار در سودان، آتشبس اعلام شده است اما طرفهای درگیر به طور مداوم آن را نقض کردهاند.
در همین ارتباط خبرگزاری رویترز گزارش داد: در حالی که حمیدتی و شورشیان او درصدد تطهیر وجهه خود و ایجاد مشروعیت هستند، تحریم آمریکا علیه این شورشیان به اتهام نسل کشی ضربه ای به تلاشهای آنها محسوب می شود. شورشیان نیروهای حمایت سریع این اقدام آمریکا را مردود دانستند. یک سخنگوی نیروهای حمایت سریع سودان ادعا کرده که آمریکا در گذشته «نلسون ماندلا» را نیز تحریم کرد که کار اشتباهی بود و امروز هم با مجازات ژنرال حمدان دقلو، به کسانی که جنگ را شروع کردند پاداش می دهد که این کار هم اشتباه است.
این در حالی است که موارد زیادی از خشونتهای قومی در جنگ داخلی سودان گزارش شده که بسیاری از ناظران، شورشیان «نیروهای حمایت سریع» را مسئول خشونتها میدانند. نیروهای حمیدتی منکر آسیب زدن به غیرنظامیان شده اند و این فعالیتها را کار عناصر خودسر قلمداد کرده اند.