سرویس خبری ایران من: در روزهای اخیر، تحولات مهمی در خصوص نقش روسیه در موضوع هستهای ایران و روابط تهران-واشنگتن رخ داده است. مقامات روسی از آمادگی مسکو برای کمک به حل مسائل بین ایران و آمریکا خبر دادهاند، در حالی که مذاکرات اخیر مقامات روس و آمریکایی نیز شامل گفتگو درباره ایران بوده است. در این گزارش، به بررسی موضع روسیه و احتمال میانجیگری این کشور در مناقشه هستهای ایران میپردازیم.
آمادگی روسیه برای میانجیگری در موضوع هستهای ایران
به گزارش ایران من، میخائیل اولیانوف روز جمعه ۱۷ اسفند ۱۴۰۳ در گفت و گو با شبکه تلویزیونی راسیا ۲۴ افزود: در مورد نقش روسیه، ما همیشه گفتهایم که آمادهایم و میتوانیم سهم خود را ایفا کنیم. وی یادآور شد: من مسئولیت هیأت روسی را در مذاکرات احیای برجام در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ برعهده داشتم؛ با اطمینان میتوانم بگویم که روسیه بهتر از هر کس دیگری برای کمک به دستیابی به مصالحه مناسب است. ما این کار را واقعاً بهتر از هر کشور دیگری انجام میدهیم.
دیدار مقامات ایران و روسیه و تقویت هماهنگیهای دوجانبه
در همین حال، وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه اعلام کرد که موضوعات دستور کار بین المللی مورد علاقه دوجانبه، از جمله در ارتباط با نشست جاری شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین در رابطه با تلاشهای بین المللی برای حل و فصل برنامه هسته ای ایران در دیدار سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه و کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این گزارش آمده است: جلالی و ریابکوف در این دیدار، تعهد متقابل ایران و روسیه برای تقویت بیشتر هماهنگیهای دوجانبه در راستای تصمیمات و رهنمودهای مربوطه رهبران و همچنین با در نظر گرفتن نتایج مذاکرات ۲۵ فوریه ۲۰۲۵ (برابر با هفتم اسفند ۱۴۰۳) وزیران امور خارجه دو کشور در تهران را اعلام کردند.
موضع روسیه درباره پرونده هستهای ایران و مذاکرات با آمریکا
طرح موضوع ایران در مذاکرات روسیه و آمریکا؛ رد شایعه میانجیگری پوتین روسیه: آماده کمک به حل مسائل ایران و آمریکا هستیم سخنان نماینده دائم روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در حالی مطرح شد که پیشتر دستیار رئیس جمهور روسیه، گزارش منتشر شده در رسانههای غربی مبنی بر مطرح شدن موضوع ایران در مذاکرات روسیه و آمریکا را تأیید کرد و گفت: این موضوع در جریان مذاکرات ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ در ریاض مورد بحث قرار گرفت. یوری اوشاکوف شامگاه سه شنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ در این باره به خبرنگاران گفت: نمایندگان فدراسیون روسیه و ایالات متحده در ریاض توافق کردهاند که مذاکرات جداگانهای درباره موضوعات مرتبط با ایران داشته باشند، اما شکل و زمان این رایزنیها مشخص نشده است. در همان زمان، سخنگوی کرملین، مطالب منتشر شده درباره ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در زمینه پذیرش ایفای نقش به عنوان میانجی در مذاکرات ایران و آمریکا را تأیید نکرد. دیمیتری پسکوف شامگاه سهشنبه ۱۴ اسفند در پاسخ به سوالی درباره نقل قول از وی درباره این موضوع به شبکه تلویزیونی زوزدا گفت: خیر، نمی توانم تایید کنم که این مطلب را گفته ام. سخنگوی کرملین روز چهارشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۳ نیز در پاسخ به پرسش خبرنگاران افزود: موضع روسیه این است که این مسأله – پرونده هسته ای ایران – باید تنها از راه های مسالمتآمیز، سیاسی و دیپلماتیک حل شود. ما معتقدیم که این ظرفیت وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: از آنجایی که ایران متحد ما و شریک ما است، کشوری که با آن در حال توسعه همکاری همه جانبه، سودمند و متقابل هستیم، روسیه آماده انجام هر کاری برای این امر است. ایالات متحده از این موضوع آگاه است. سخنگوی کرملین در ادامه گفت: موضوع برنامه هسته ای ایران در مذاکرات سطح بالا بین مسکو و واشنگتن در ریاض مورد بحث قرار گرفت. در عین حال، جزئیات آن مورد بررسی قرار نگرفت. از این رو انتظار داریم در این زمینه مذاکرات جداگانهای صورت گیرد. وی ادامه داد: در واقع، این همان چیزی است که پیشنهاد شد، تا این موضوع به حوزه ای جداگانه از گفتوگو و رایزنی های ما (روسیه و آمریکا) در آینده تبدیل شود. پسکوف ۳۰ بهمنماه نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا تأکید کرد: ما معتقدیم که اگر اراده سیاسی از سوی همه طرف های درگیر وجود داشته باشد، مسأله برنامه هسته ای ایران می تواند و باید به صورت دیپلماتیک حل شود. به گزارش ایرنا، این سخنان پس از آن مطرح شد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و همتای آمریکایی وی دونالد ترامپ شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در تماسی تلفنی با یکدیگر گفتوگو و برای دیدار حضوری توافق کردند..کرملین در گزارشی از این نشست از برنامه هستهای ایران به عنوان یکی از موضوعات مورد گفت و گو سران مسکو و واشنگتن یاد کرده بود. پس از آن مسکو و واشنگتن دو دور مذاکرات در ریاض و استانبول داشتهاند که در پایتخت عربستان، طرفین درباره موضوع ایران نیز گفتوگو کردند.