سرویس خبری ایران من: در شرایطی که تنشها در اوکراین همچنان ادامه دارد، مذاکرات بین روسیه و آمریکا وارد مرحله جدیدی شده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در تازهترین موضعگیری خود به سؤالات متعددی درباره روند مذاکرات، موضع روسیه نسبت به اتحادیه اروپا، حملات اخیر به اوکراین و وضعیت در سوریه پاسخ داده است. این اظهارات در حالی مطرح میشود که دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین اخیراً در گفتوگویی تلفنی بر ادامه تماسها برای حل این بحران تأکید کردهاند.
گزارش تحولات مذاکرات روسیه و آمریکا درباره اوکراین
به گزارش ایران من، دیمیتری پسکوف روز جمعه ۱۷ اسفندماه ۱۴۰۳ در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس افزود: ما هنوز موضوع جدیدی برای اطلاعرسانی نداریم. ما تماسهای خاصی با آمریکاییها داریم، (این تماسها را) ادامه میدهیم، به محض اینکه اطلاعات جدید در دسترس قرار گیرد، بلافاصله آن را منتشر خواهیم کرد. وی اظهار داشت: ترکیب اعضای هیأت مذاکرهکننده روسی در موضوع اوکراین هنوز مشخص نشده است.
پیش از این، استیو ویتکاف فرستاده ویژه ریاست جمهوری آمریکا گفته بود که واشنگتن درباره ترکیب هیأت خود برای مذاکرات آتی درباره حل و فصل مناقشه اوکراین به مسکو اطلاع داده است.
ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ رؤسای جمهور روسیه و آمریکا ۱۲ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ در گفتوگوی تلفنی درباره موضوع توقف درگیری در اوکراین، روابط دوجانبه و تعدادی از موضوعات دیگر گفتوگو و همچنین توافق کردند که تماسها را ادامه دهند و یک ملاقات دوجانبه داشته باشند. پس از این تماس، دو دور مذاکرات بین هیأتهای دو کشور در ریاض و استانبول انجام شد.
دیدگاه روسیه درباره مبنای مذاکرات و اولویت دیپلماسی
محور آغاز مذاکرات درباره اوکراین سخنگوی کرملین در پاسخ به این سوال که آیا مسکو همچنان توافقهای استانبول را مبنای یک معاهده صلح آینده میداند، گفت: ما در واشنگتن سخنانی شنیدهایم که میتواند به یک نقطه شروع مذاکرات تبدیل شود و البته، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت که توافقهای استانبول را به عنوان نقطه شروع داشته باشد.
دیپلماسی را ترجیح میدهیم اما مجبور هستیم با عملیات ویژه نظامی از خود دفاع کنیم سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده، مبنی بر اینکه «اوکراین و روسیه میخواهند توافقنامه حل و فصل مسائل را منعقد کنند، زیرا ظاهراً آنها چاره ای ندارند»، موضوع پرسش دیگری از سخنگوی کرملین بود. پسکوف در پاسخ گفت: روسیه منافع خود را دارد. ما باید امنیت خود را تضمین کنیم. ما با این هدف در حال انجام عملیات ویژه نظامی هستیم اما مسلماً برای ما دستیابی به اهداف از طریق روش های سیاسی و دیپلماتیک اولویت دارد. وی ادامه داد: در شرایطی که اوکراین حاضر به گفت وگو نیست و علاوه بر آن، از نظر قانونی چنین گفت وگویی را برای خود منع می کند، ما به عملیات ویژه نظامی برای تضمین منافع خود ادامه می دهیم. سخنگوی کرملین در عین حال از اظهارنظر درباره سخنان ترامپ که روسیه و اوکراین انتخاب دیگری جز توافق صلح ندارند، خودداری کرد و گفت: احتمالاً این سؤال را از آقای ترامپ بپرسید.
چشمانداز مذاکرات درباره کنترل تسلیحات پسکوف در پاسخ به پرسش دیگری نیز اظهار داشت: هنوز هیچ تفاهمی در مورد زمان و مکان تماسهای مسکو و واشنگتن در مورد مسائل کنترل تسلیحات وجود ندارد.
موضع روسیه در قبال اتحادیه اروپا و رویکرد نظامی اروپا
مواضع اروپا با رویکرد حل مسالمتآمیز مناقشه اوکراین در تضاد است سخنگوی کرملین درباره نشست لندن و مواضع اخیر مقامهای اروپایی نیز گفت: لفاظیها و رویکردهای تقابلی که در حال حاضر در بروکسل و پایتختهای اروپایی شاهد آن هستیم، بهطور جدی با روحیهای که به دنبال راهحلی مسالمتآمیز در اطراف اوکراین است، در تضاد است.
اروپا با هر ابتکار صلح از سوی روسیه و آمریکا مخالف است پسکوف ادامه داد: کشورهای اتحادیه اروپا بر لزوم “شکست استراتژیک” روسیه در اوکراین و در نتیجه کسب مزیت برای کییف در مذاکرات حل و فصل اصرار دارند. بنابراین، بروکسل با هرگونه ابتکار صلح از سوی روسیه و ایالات متحده مخالف است.
نیاز به تدابیر تلافیجویانه مناسب سخنگوی کرملین خاطرنشان کرد: روسیه ممکن است نیاز داشته باشد که به نظامی شدن اتحادیه اروپا پاسخ دهد تا امنیت خود را تضمین کند و در این زمینه نیازمند تدابیر مناسب هستیم.
پیش از این، فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا به کشورهای عضو این اتحادیه، طرح تسلیح مجدد ۸۰۰ میلیارد یورویی و افزایش ۱.۵ درصدی هزینه های نظامی را پیشنهاد داده است. این طرح شامل استقراض از بازارهای سرمایه و انتقال این وجوه توسط کمیسیون اروپا به صورت اعتباری به کشورهای عضو مشروط به خرید سلاح است. به گزارش رسانهها، پیشنهاد کمیسیون اروپا در نشست سران اتحادیه اروپا تصویب شد. به نوشته خبرگزاری تاس، رویکرد اتحادیه اروپا که به عنوان یک انجمن بین المللی با ماهیت اقتصادی اعلام شده بود، با تصویب طرح هایی برای توسعه بخش نظامی، در حال تغییر ماهیت است.
حملات اخیر روسیه به اوکراین و وضعیت در سوریه
حمله شامگاه پنجشنبه به اوکراین، پاسخ به سخنان مکرون نبود سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسش دیگری نیز گفت: حمله شامگاه پنجشنبه ۱۶ اسفند نیروهای مسلح روسیه با تسلیحات دقیق به تأسیسات انرژی تأمین کننده مجتمع نظامی-صنعتی اوکراین، «پاسخی» به پیشنهادات امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه برای آتش بس در هوا، دریا و در رابطه با زیرساخت های انرژی نبود. وی اظهار داشت: ارتش روسیه به عملیات ویژه نظامی خود ادامه می دهد و به عنوان بخشی از این عملیات، اهداف مربوط به مجتمع نظامی-صنعتی، تولید تسلیحات و غیره در اوکراین را هدف قرار میدهد.
وزارت دفاع فدراسیون روسیه پیشتر اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور شامگاه پنجشنبه ۱۶ اسفند، یک حمله گروهی را با بهرهگیری از سلاحهای هوایی، دریایی و زمینی بسیار دقیق و همچنین هواپیماهای بدون سرنشین در تأسیسات زیرساخت گاز و انرژی انجام دادند که عملکرد مجتمع نظامی-صنعتی اوکراین را هدف قرار داده بود. این وزارتخانه اعلام کرد که همه اهداف در این حمله مورد اصابت قرار گفته است.
امنیت نیروهای روسیه در سوریه تضمین شده است سخنگوی کرملین در پاسخ به پرسشی درباره وخامت اوضاع در سوریه گفت: امنیت پرسنل نظامی روسیه در سوریه در سطح مناسب تضمین شده است. وی افزود: امنیت لازم برای پرسنل نظامی ما در سطح مناسب تامین می شود با این حال به طور کلی در مورد این روند عملیات اظهار نظر نمی کنم، زیرا ما از جزئیات آن اطلاعی نداریم.
پیشتر شبکه تلویزیونی الاخباریه سوریه گزارش داده بود که درگیری بین واحدهای نیروهای امنیتی سوریه که تابع دولت انتقالی این کشور هستند و حامیان مسلح بشار اسد رئیس جمهور سابق این کشور در یکی از محله های لاذقیه ادامه دارد. رئیس پلیس لاذقیه بعداً در اظهار نظری به شبکه تلویزیونی الجزیره قطر گفت که نیروهای امنیتی سوریه که زیرمجموعه مقامات جدید این کشور هستند، کنترل شهر لاذقیه را به دست گرفتند و حامیان مسلح اسد را بیرون کردند.
پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا در موضوع خلع سلاح هستهای با آمریکا و چین نیز مذاکراتی صورت گرفته است، گفت: روسیه و چین درباره همه موضوعات مربوط به ثبات استراتژیک گفتوگو می کنند و این گفتوگوها را گسترش خواهند داد. وی ادامه داد: دیدگاه پکن درباره موضوع کنترل زرادخانههای هستهای هنوز مشخص نشده است. سخنگوی کرملین با بیان اینکه ایالات متحده و چین روابط خاص خود را دارند، اظهار داشت: در اینجا، آمریکاییها باید با در نظر گرفتن موضع پکن این موضوع را تعیین کنند.