سرویس خبری ایران من: در شرایطی که جنگ اوکراین وارد مراحل حساسی شده است، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدگاههای خود را درباره وضعیت کنونی، چالشهای دیپلماتیک و آینده این درگیری بیان میکند. این مصاحبه عمیق در زمانی انجام شده که روابط کییف و واشنگتن دچار تنش شده و نگرانیهای جدی درباره گسترش جنگ به سطح جهانی وجود دارد.
در بحبوحه یکی از سختترین دورانهای جنگ اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور، در مصاحبهای تفصیلی با برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه CBS، از نگرانیهای فزایندهاش نسبت به چرخش دیپلماتیک ایالات متحده پرده برداشت. مصاحبه در شهر زادگاه زلنسکی، کریوی ریه، در یکی از پناهگاههای بمبگذاریشده مدرسهای ضبط شد؛ مکانی که حالا یادآور فاجعهای است که کودکان را هدف گرفته است.
زلنسکی در آغاز گفتوگو با دعوت رسمی از دونالد ترامپ برای بازدید از اوکراین، تلاش کرد توجه افکار عمومی آمریکا و شخص رئیسجمهور ایالات متحده را به واقعیتهای جنگ و حملات بیوقفه روسیه جلب کند. او گفت: «ما میخواهیم شما بیایید، ببینید چه اتفاقی در حال رخ دادن است. قبل از هر تصمیمی، بیایید و چهره کودکانی را ببینید که قربانی شدهاند. بیایید بیمارستانها، کلیساها، ویرانیها و درد مردم ما را ببینید. اینجا نمایشی در کار نیست؛ اینجا حقیقت است.»
پوتین، نفرت مطلق و آرزوی صلح
در پاسخ به این پرسش که آیا نسبت به ولادیمیر پوتین نفرت دارد، زلنسکی با صراحت گفت: «۱۰۰ درصد. حتی نه ۹۹.۹ درصد. اما این نفرت، مانع تلاش برای پایان دادن به جنگ و دستیابی به صلح نمیشود. مشکل اینجاست که چطور میتوان با کسی مذاکره کرد که کودکان ما را میکشد؟»
او افزود: «ما اکنون در پناهگاه بمب یک مدرسه هستیم. همینجا، مدرسهای که دیگر صدایی از کلاسهایش شنیده نمیشود. مدرسهای که در آن تابها با ترکش موشک سوراخ شدهاند و یادبود ۹ کودک و ۱۰ غیرنظامی دیگر، یادآور خشونت بیدلیل روسیه است.»
آمارهایی که واقعیت را فریاد میزنند
زلنسکی با اشاره به حجم ویرانیها گفت: «بیش از ۱۷۰۰ حمله به مدارس، کشته شدن ۶۰۰ کودک، حمله به ۷۸۰ مرکز درمانی، مرگ ۱۳ هزار غیرنظامی و حدود ۱۰۰ هزار سرباز اوکراینی. همه اینها بهای جنگی است که تنها برای غرور امپراتوری پوتین به راه افتاده است.»
بازنویسی تاریخ توسط ترامپ و تکرار روایت روسی
زلنسکی به شدت از مواضع رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، انتقاد کرد؛ بهویژه زمانی که ترامپ او را «دیکتاتور بدون انتخابات» خواند و مدعی شد که اوکراین این جنگ را آغاز کرده است. او گفت: «متأسفانه، روایتهای روسی در سیاست داخلی آمریکا جا باز کردهاند. وقتی کسی این واقعیت را نمیبیند که ما قربانی هستیم و روسیه آغازگر جنگ بوده، یعنی در دام تبلیغات روسیه گرفتار شده است.»
جلسهای که به شکست انجامید
زلنسکی درباره دیدار با ترامپ در دفتر بیضی کاخ سفید گفت: «آن جلسه، یکی از فاجعهبارترین تجارب دیپلماتیک من بود. آنجا، حرفهایی شنیدم که مستقیماً بازتاب دیدگاههای پوتین بود.»
یکی از مقامهای دولت ترامپ در آن دیدار گفته بود که اوکراینیها فقط برای تبلیغات رسانهای، بازدیدکنندگان را به صحنههای جنگ میبرند. زلنسکی در پاسخ گفت: «شما فکر میکنید نمایش است؟ بیایید. هر شهری را که میخواهید ببینید. ما چیزی را صحنهسازی نمیکنیم. این رنج واقعی مردم ماست.»
تردید در حمایت آمریکا و دعوت رسمی به ترامپ
اسکات پلی، مجری برنامه، پرسید: «آیا ایالات متحده هنوز پشت شما ایستاده؟» زلنسکی مکثی کرد و گفت: «حتی همین مکث نشانهای است. میخواهم بگویم بله، آمریکا شریک استراتژیک ماست، اما تردیدهایی وجود دارد. من تردیدی در حمایت مردم آمریکا ندارم. اما در مسیر طولانی جنگ، بسیاری از واقعیات فراموش میشوند. اروپا نگران است که آمریکا از قاره دور شود.»
وقتی از او پرسیده شد که آیا ترامپ را به اوکراین دعوت میکند، زلنسکی با قاطعیت پاسخ داد: «با کمال میل. لطفاً بیایید.»
آینده بدون آمریکا؟
زلنسکی در پاسخ به اینکه آیا اوکراین میتواند بدون کمک آمریکا ادامه دهد، گفت: «بدون آمریکا، ما تلفات زیادی خواهیم داد—هم انسانی و هم سرزمینی. اما این جنگ، سرنوشت ما و زندگی ماست. ما آن را به پایان خواهیم رساند، با هر قیمتی.»
کمکهای نظامی، مبارزهای برای ارزشهای مشترک
او در پاسخ به اینکه مردم آمریکا در ازای کمکهای میلیاردی به اوکراین چه دریافت کردهاند، گفت: «ما همیشه این جنگ را بخشی از مبارزه مشترکمان با غرب میدانستیم. اوکراین نه فقط برای خودش، بلکه برای ارزشهایی که با غرب به اشتراک دارد میجنگد. من تنها میتوانم از مردم آمریکا تشکر کنم. اما باید یادآور شوم که امروز، اوکراینیها هستند که در میدان میمیرند، و این سلاحهایی که به ما داده میشود، به کشورهای غربی کمک میکند تا از مردم خودشان هم محافظت کنند.»
بیاعتمادی به پوتین و شکست آتشبسها
در حالی که دولت ترامپ از آتشبسهای جزئی سخن گفته بود، زلنسکی تصریح کرد: «این آتشبسها عملی نشدهاند. چرا؟ چون پوتین اصلاً به دنبال صلح نیست. او از ابتدا به دنبال نابودی اوکراین بود. به همین دلیل هم نمیتوان به هیچ تعهدی از سوی او اعتماد کرد.»
شرایط یک صلح عادلانه
زلنسکی گفت: «برای ما، صلح زمانی عادلانه است که حاکمیت و استقلالمان را حفظ کنیم. سرزمینهایی که اشغال شدهاند، موقتی هستند. ما آنها را بازپس خواهیم گرفت. شاید زمانبر باشد، اما ما هرگز مشروعیت اشغال را نخواهیم پذیرفت. اما آنچه را نمیتوان بازگرداند، جان انسانهاست. تنها کاری که میتوانیم بکنیم، تلاش برای عدالت است. کسانی که مرتکب جنایت شدهاند، باید پاسخگو باشند.»
نیروی حافظ صلح و مشارکت آمریکا
زلنسکی پیشنهاد داد که یک نیروی حافظ صلح بینالمللی برای تضمین امنیت اوکراین تشکیل شود، که آمریکا نیز میتواند در آن مشارکت داشته باشد. او گفت: «این نیروی صلح، میتواند از حریم هوایی ما محافظت کند. شاید نیاز به حضور نظامیان روی زمین نباشد، اما پدافند هوایی و هواپیما ضروری هستند.»
خطر جهانی شدن جنگ
زلنسکی هشدار داد: «اگر ما نتوانیم اینجا جلوی پوتین را بگیریم، او پیش خواهد رفت. این فقط حدس نیست؛ واقعیت است. هدف نهایی پوتین بازسازی امپراتوری روسیه است. سرزمینهایی که اکنون تحت حمایت ناتو هستند، در برنامه او قرار دارند. و چون آمریکا عضو ناتو است، این یعنی اگر پیشروی کند، ایالات متحده نیز وارد جنگ خواهد شد. این میتواند آغازی برای یک جنگ جهانی باشد.»
در پایان مصاحبه، وقتی از او پرسیده شد که در این لحظه چه چیزی بیش از همه در خطر است، زلنسکی با لحنی آرام اما قاطع پاسخ داد: «امنیت جهان. اگر امروز قاطعانه نایستیم، فردا ممکن است خیلی دیر باشد. هیچجایی دیگر در دنیا امن نخواهد بود.»