سرویس خبری ایران من: در بحبوحه تنشهای میان ایران و آمریکا، خبر بازداشت رضا ولیزاده، روزنامهنگار ایرانی-آمریکایی و کارمند سابق رادیو فردا، توجه رسانههای بینالمللی را به خود جلب کرده است. این بازداشت که با واکنش رسمی وزارت خارجه آمریکا همراه شده، در شرایطی رخ داده که تنشهای منطقهای به اوج خود رسیده است.
وزارت امور خارجه آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد رضا ولیزاده، روزنامهنگار ایرانی-آمریکایی که پیشتر با رادیو فردا همکاری داشته، چند ماه است که در ایران در بازداشت به سر میبرد. این خبر در شرایطی منتشر میشود که تهران در پی حمله اخیر رژیم صهیونیستی، تهدید به تلافیجویی کرده است.
جزئیات زمانبندی و شرایط بازداشت
بازداشت ولیزاده همزمان با چهل و پنجمین سالگرد تسخیر سفارت آمریکا و بحران گروگانگیری صورت گرفته است. این در حالی است که روز گذشته، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنانی، رژیم صهیونیستی و آمریکا را به پاسخی کوبنده تهدید کردند؛ آن هم در شرایطی که بمبافکنهای بی-۵۲ آمریکایی با هدف بازدارندگی ایران به منطقه اعزام شدهاند.
سابقه فعالیت و بازگشت به ایران
ولیزاده که پیشتر با رادیو فردا – زیرمجموعه رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی تحت نظارت آژانس رسانههای جهانی آمریکا – همکاری میکرد، در بهمنماه در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود که اعضای خانوادهاش برای بازگشت وی به ایران تحت فشار قرار گرفتهاند.
در مرداد ماه، دو پیام منتسب به ولیزاده منتشر شد که نشان میداد وی علیرغم موضع خصمانه نظام جمهوری اسلامی نسبت به رادیو فردا، به ایران بازگشته است.در بخشی از این پیام آمده است: “من در ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ وارد تهران شدم. پیش از آن، مذاکرات ناتمامی با اطلاعات سپاه داشتم. سرانجام پس از ۱۳ سال، بدون هیچ تضمین امنیتی، حتی شفاهی، به کشورم بازگشتم.”
ولیزاده در پیام خود به نام فردی اشاره کرد که مدعی شد از کارکنان وزارت اطلاعات است. خبرگزاری آسوشیتدپرس موفق به تأیید این ادعا نشده است.هفتههای اخیر، شایعاتی درباره بازداشت ولیزاده در فضای رسانهای منتشر شده بود. هرانا (خبرگزاری فعالان حقوق بشر) که رصد پروندههای حقوقی در ایران را بر عهده دارد، گزارش داد که وی پس از ورود به کشور در اوایل سال جاری بازداشت و سپس آزاد شده بود.
بنا بر این گزارش، ولیزاده مجدداً دستگیر و به زندان اوین منتقل شده و اکنون پروندهای در دادگاه انقلاب دارد که معمولاً جلسات آن پشت درهای بسته و با ارائه مدارک محرمانه برگزار میشود. به گفته هرانا، وی پیشتر نیز او در سال ۱۳۸۶ با بازداشت مواجه شده بود.
واکنشهای رسمی به بازداشت
وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسش آسوشیتدپرس درباره ولیزاده اعلام کرد: “از گزارشهای مربوط به بازداشت این شهروند دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی در ایران مطلع هستیم.”
این وزارتخانه افزود: “از طریق شرکای سوئیسی خود که حافظ منافع آمریکا در ایران هستند، در حال جمعآوری اطلاعات بیشتر درباره این پرونده هستیم. ایران به طور معمول شهروندان آمریکایی و دیگر کشورها را با اهداف سیاسی به ناحق زندانی میکند. این رویه ظالمانه و مغایر با حقوق بینالملل است.”
تاکنون مقامات ایرانی درباره بازداشت ولیزاده اظهارنظری نکردهاند. نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز به درخواست اظهارنظر در این خصوص پاسخی نداده است.صدای آمریکا که همچون رادیو فردا زیر نظر آژانس رسانههای جهانی آمریکا فعالیت میکند، نخستین رسانهای بود که خبر تأیید بازداشت ولیزاده توسط وزارت خارجه آمریکا را منتشر کرد.