سرویس خبری ایران من: مناقشه هستهای ایران وارد فاز جدیدی شده است. در حالی که تلاشهای دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل پادمانی ادامه دارد، تصویب قطعنامه جدید شورای حکام علیه ایران، موجی از واکنشها را در سطح بینالمللی برانگیخته است. در این میان، موضعگیریهای متقابل ایران و کشورهای غربی، نشاندهنده پیچیدگیهای موجود در مسیر حل این چالش دیپلماتیک است.
در این بیانیه که یک نسخه آن در تارنمای وزارت امور خارجه انگلیس منتشر، ادعا شده است: ما با نگرانی جدی اعلامیه ایران در ۲۲ نوامبر ۲۰۲۴ (۲ آذر ۱۴۰۳) را مورد توجه قرار دادیم که در آن به جای پاسخ همکاریمحور با قطعنامه، قصد دارد برنامه هستهای خود را به روش هایی که منطق صلح آمیز معتبری ندارد، گسترش دهد. این بیانیه بدون اشاره به همکاریهای همیشگی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرده است: ما انتظار داریم که ایران دوباره در مسیر گفتوگو و همکاری با آژانس قرار گیرد. ما امیدواریم که ایران اطلاعات مورد نیاز برای حل و فصل مسائل باقیمانده را ارائه کند تا آژانس بتواند اطمینان دهد که برنامه ایران منحصراً صلحآمیز است. در غیر این صورت، مهم است که شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای مقابله با چالشی که خودداری مداوم ایران از اجرای تعهدات مرتبط با راستیآزمایی هستهای تحت انپیتی ایجاد میکند، متعهد بماند.
ایالات متحده و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان پنجشنبه گذشته قطعنامهای را در نشست شورای حکام به رای گذاشتند که در آن از تهران خواسته شده است تا برای حل و فصل مسائل ادعایی پادمانی «اقدامات ضروری و فوری» صورت دهد. در این قطعنامه که با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف تصویب شد از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته شده است تا یک ارزیابی جامع و به روز در مورد ادعای حضور یا استفاده احتمالی از مواد هسته ای اعلام نشده در ارتباط با مسائل باقی مانده و همچنین گزارش کامل درباره همکاری ایران با آژانس، برای بررسی در نشست اسفند ماه ۱۴۰۳ شورای حکام یا حداکثر تا بهار ۱۴۰۴ تهیه کند.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر اعلام کرده بود که اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوء استفاده از شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پیشبرد اهداف نامشروع و سیاسی با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. بر همین اساس، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدامات موثر از جمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی با صدور بیانیهای مشترک تصریح کردند: سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تعامل سازنده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان بوده است.