سرویس خبری ایران من: احیای مجدد تروریسم در سوریه و تلاش برای بیثباتسازی این کشور، نشاندهنده چرخش جدیدی در راهبرد آمریکا و اسرائیل در منطقه است. این تحولات که در سایه شکست اسرائیل در غزه رخ میدهد، تلاشی برای گسترش دامنه درگیریها و ایجاد فشار بر محور مقاومت به شمار میرود. در این نوشتار به بررسی ابعاد مختلف این تحولات و پیامدهای آن برای منطقه میپردازیم.
احیای مجدد تروریسم و نقش قدرتهای منطقهای
احیای مجدد تروریسم به عنوان بازیچه دست آمریکا و اسرائیل در حالی رقم خورده است که از یک دهه گذشته بکارگیری گروه های تروریستی یکی از وسایل راهبردی برای تجزیه کشور سوریه به شمار می رفت اما پایداری محور مقاومت و مداخله قاطع متحدان سوریه یعنی روسیه و ایران، گروه های تروریستی را دچار سرشکستگی کرد و باعث شده ولو به صورت جزئی صفحه آنها ورق بخورد اما تحریک مجدد این پرونده در این ایام را نمی توان از ناکامی اسرائیل در شکستن اراده مقاومت فلسطین در غزه یا تلاش برای تغییر قواعد درگیری با حزب الله لبنان، جدا دانست.
پیامهای چندگانه تحولات سوریه برای محور مقاومت
اعتقاد راسخ داریم که تحولات اخیر در سوریه در برگیرنده پیام برای طرف های مختلفی است؛ برای مقاومت فلسطین حاوی این پیام است که هزینه ادامه روند تحمیل معادله بازدارندگی در غزه، فشار بر متحدان محور مقاومت و به طور خاص سوریه خواهد شد و پیام آن برای حزب الله لبنان نیز این است که ادامه تهدید جبهه شمالی سرزمین های اشغالی احتمالا با برهم زدن ثبات در عمق سوریه مواجه خواهد شد و برای ایران و عموم محور مقاومت نیز به مفهوم این است که جبهه های درگیری باز بوده و تنها به فلسطین و غزه منحصر نخواهد شد بلکه به قلب سوریه به عنوان مرکز اساسی در محور مقاومت کشیده خواهد شد.
راهبرد آمریکا و متحدانش در منطقه
واشنگتن و در پس آن اسرائیل به خوبی می دانند که هرگونه کوشش برای زدن فراگیر محور مقاومت لازمه اش این است که هم افزایی ها در محور مقاومت را دچار تشتت کنند برای همین شعله ور کردن جبهه تروریسم در سوریه در راستای راهبرد تنوع فشار صورت گرفته است که نمی توان در اینجا از نقش ترکیه در حمایت از گروه های مسلح برای تحقق منافع ژئوسیاسی اش به ویژه در شمال سوریه چشم پوشی کرد زیرا آنکارا در صدد توسعه مناطق نفوذ خود در این منطقه است.
جنگ غزه تنها یک رویارویی نظامی نبود بلکه ناتوانی راهبردی اسرائیل را در تعامل با مقاومت نشان داد و در عین حال استحکام مقاومت را آشکار کرد به نحوی که مقاومت با آن به عنوان یک نبرد چند جانبه برخورد کرد؛ این تحول اسرائیل و متحدانش را ناچار به جستجو به دنبال نقاط ضعف کرد و برای همین سوریه، حلقه ای بود که می توانستند دوباره آن را در بوته آزمایش قرار دهند.
چالشهای امنیتی و پیامدهای منطقهای
فعالیت مجدد تروریسم در سوریه تهدید فرسایشی برای امنیت غرب آسیا است که همچنان از تبعات وجود طولانی مدت آمریکا در منطقه رنج می برد همچنین می تواند امنیت کشورهای همجوار سوریه مانند عراق و لبنان که دارای مرزهای طولانی و درهم تنیده با سوریه هستند را تهدید کند بنابراین هرگونه ریزش در جبهه سوریه منجر به صدور تروریسم به این کشورها می شود و باعث خواهد شد تا مرحله جدیدی از هرج و مرج رقم بخورد.
محور مقاومت که توانایی خود را در مقابله با نقشه های آمریکا و اسرائیل در میادین مختلف نشان داده است می داند که جنگ سوریه تنها منحصر به جغرافیای سوریه نمی شود بلکه نبردی سرنوشت ساز است که بود و نبود یک نظام فراگیر را در منطقه هدف قرار داده است.
بنابراین تنش در سوریه بدون تردید با پاسخ حساب شده ای در محور مقاومت مواجه خواهد شد زیرا معادله بازدارندگی که در غزه و لبنان متولد شده است امکان ندارد که از دمشق تفکیک شود.
آنچه در سوریه رخ داده است چیزی جز امتداد نقشه های بزرگتر نیست که هدف آن تضعیف محور مقاومت و باز ترسیم نقشه منطقه در چارچوب منافع آمریکا و اسرائیل است ولیکن همان طور که در سنوات گذشته نیز به اثبات رسیده است، پایداری که امروز در دمشق دیده می شود و قبل از آن در غزه و ضاحیه جنوبی تجلی یافت، قادر به ناکام گذاشتن این نقشه ها – هرچند وسایل آن مختلف باشد – خواهد شد.
سوریه امروز تنها نیست و مقاومت سنگ بنای دفاع از امنیت غرب آسیا و آینده آن خواهد بود.