سرویس خبری ایران من: تنشهای دیپلماتیک میان پاناما و ایالات متحده بر سر کانال استراتژیک پاناما شدت گرفته است. در پی اظهارات اخیر دونالد ترامپ مبنی بر احتمال استفاده از اجبار نظامی یا اقتصادی برای بازپسگیری کنترل این کانال، مقامات پانامایی با تأکید بر حاکمیت ملی خود، هرگونه مذاکره در این زمینه را رد کردهاند.
موضع قاطع پاناما در برابر ادعاهای ترامپ
به گزارش ایران من از تارنمای اسپوتنیک موندو، «خاویر مارتینِز آچا» وزیر امور خارجه پاناما در نشستی مطبوعاتی تصریح کرد: من آنچه را که «خوسه رائول مولینو» رئیسجمهوری (پاناما) پیشتر گفته است، تکرار میکنم: حاکمیت کانال ما قابل مذاکره نیست و بخشی از تاریخ مبارزات ما و یک فتح برگشتناپذیر است.
تکذیب هرگونه ارتباط با دولت ترامپ
رئیس دستگاه دیپلماسی پاناما خاطرنشان کرد که دولت کشورش هیچ نوع تماس غیررسمی یا رسمی با ترامپ یا نمایندگان دولت بعدی آمریکا نداشته است. به همین ترتیب، وی تاکید کرد که زمانی که ترامپ روی کار آمد، روابط میان دو کشور «از طریق کانالهای رسمی معمول و مربوطه مدیریت خواهد شد».
ترامپ به تازگی در پاسخ به این پرسش که آیا استفاده از «اجبار نظامی یا اقتصادی» را برای دستیابی به هدف خود برای بازپس گیری کنترل کانال پاناما و جزیره گرینلند رد میکند؟» گفت: نه، من نمیتوانم به شما اطمینان دهم که هیچ یک از این دو گزینه را رد خواهم کرد. کانال پاناما برای کشور ما حیاتی است. این کانال توسط چین اداره میشود. ما آن را به پاناما دادیم، نه چین و آنها از این هدیه سوء استفاده کردند. هرگز نباید چنین تصمیمی گرفته میشد.
واکنش به ادعای حضور چین در کانال پاناما
مارتینز آچا همچنین به سخنان قبلی مولینو در رد ادعاهای ترامپ در مورد حضور ارتش چین یا کنترل آن کشور بر آبراهی که اقیانوسهای اطلس و اقیانوس آرام را به هم متصل میکند، استناد کرد.
وی گفت: تنها کسانی که کانال را کنترل میکنند پاناماییها هستند و به همین منوال ادامه خواهند داد. دروازههای کشور ما، امروز و همیشه به روی سرمایهگذاری و روابط خوب، اما با این شعار واضح که کشور در اولویت است، به روی گفتوگو باز است.
ترامپ پیشتر (اواخر دسامبر/ اوایل دی ماه) از پاناما به دلیل تعرفههای گزاف ادعایی بر کشتیهای آمریکایی به شدت انتقاد و در کنایهای آشکار به چین تهدید کرد که خواستار «بازگرداندن» کانال به آمریکا برای جلوگیری از افتادن آن به «دست افراد نادرست» است.
این سیاستمدار جمهوریخواه تاکید کرد که کانال پاناما برای تجارت آمریکا و همچنین برای استقرار سریع نیروهای دریایی آمریکا در اقیانوس اطلس و اقیانوس آرام اهمیت حیاتی دارد.
پیشینه تاریخی کانال پاناما
رئیسجمهوری پاناما اظهارات ترامپ را نمونهای از جهل تاریخی بزرگ توصیف کرد. وی اعلام کرد که کانال پاناما بر اساس معاهده ۱۹۷۷ تحت مالکیت کامل دولت است و حاکمیت این کشور قابل مذاکره نیست.
کانال پاناما که اقیانوسهای اطلس و آرام را به یکدیگر متصل میکند در سال ۱۹۱۴ آغاز به کار کرد. این کانال توسط آمریکا ایجاد شد و کنترل آن در ۳۱ دسامبر ۱۹۹۹ به پاناما واگذار شد.
کانال پاناما بر اساس توافقنامه ۱۹۷۷ که توسط «جیمی کارتر» رئیسجمهوری دموکرات سابق آمریکا امضا شد و شامل بی طرفی کانال و دسترسی آن به تجارت جهانی بود، به این کشور آمریکای مرکزی سپرده شد. پاناما در سال ۱۹۹۹ کنترل کامل این گذرگاه تجاری را به دست گرفت.