سرویس خبری ایران من: در هفتههای اخیر، مناقشه بر سر وضعیت گرینلند به یکی از موضوعات مهم در عرصه دیپلماسی بینالمللی تبدیل شده است. اظهارات دونالد ترامپ درباره لزوم کنترل این جزیره توسط ایالات متحده، واکنشهای متعددی را از سوی مقامات روسیه، دانمارک و خود گرینلند برانگیخته است. این گزارش به بررسی آخرین تحولات و موضعگیریهای دیپلماتیک در این خصوص میپردازد.
موضع روسیه درباره آینده گرینلند
به گزارش ایران من، سفیر روسیه در دانمارک با تاکید بر اینکه مردم گرینلند باید درباره آینده خود تصمیمگیری کنند، گفت این جزیره قصد پیوستن به آمریکا را ندارد.
«ولادیمیر باربین» سفیر روسیه در دانمارک گفت گرینلند علاقهمند به توسعه همکاریهای بینالمللی سودمند متقابل با ایالات متحده است، اما امکان تبدیل شدن به بخشی از ایالات متحده را در نظر نمیگیرد. آینده این جزیره باید بدون دخالت خارجی تعیین شود.
اظهارات دیپلماتیک درباره استقلال گرینلند
باربین گفت: «گرینلند علاقهمند به توسعه همکاریهای بینالمللی سودمند متقابل، از جمله با ایالات متحده است. سرنوشت گرینلند باید بر اساس ابراز اراده خود گرینلندیها در چارچوب قوانین جاری دانمارک و بدون هیچگونه دخالت خارجی تعیین شود.»
موضع آمریکا و واکنشهای بینالمللی
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده که قرار است در ۲۰ ژانویه کار خود را در کاخ سفید آغاز کند، در دسامبر ۲۰۲۴ به دست اوردن کنترل گرینلند، منطقهای خودمختار در قلمرو دانمارک را «یک ضرورت مطلق» برای ایالات متحده دانست. نخستوزیر گرینلند در واکنش گفته است که این جزیره فروشی نیست.
ترامپ اوایل ژانویه به خبرنگاران گفت که نمیتواند تضمین کند برای تصاحب گرینلند از نیروی نظامی استفاده نخواهد کرد. پس از آن، معاون سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، «سابرینا سینگ»، اعلام کرد که در حال حاضر هیچ برنامه نظامی برای تصرف گرینلند از طریق زور وجود ندارد.
پیشینه تاریخی گرینلند
ترامپ اولین بار ادعاهای خود برای گرینلند را در سال ۲۰۱۹، زمانی که دوره اول ریاستجمهوری خود را میگذراند، مطرح کرد.
گرینلند تا سال ۱۹۵۳ مستعمره دانمارک بود. این جزیره همچنان بخشی از پادشاهی دانمارک باقی مانده است، اما در سال ۲۰۰۹ خودمختاری با امکان حکومت داخلی و انتخابهای مستقل در سیاست داخلی را به دست آورد.