سرویس خبری ایران من: در حالی که تنشهای بینالمللی بر سر مسئله غزه همچنان ادامه دارد، پیشنهاد اخیر دونالد ترامپ مبنی بر تصاحب این منطقه، موجی از واکنشها را در میان متحدان اروپایی برانگیخته است. این گزارش به بررسی موضعگیریهای مختلف کشورهای اروپایی و تحلیل پیامدهای این پیشنهاد بر روابط فراآتلانتیک میپردازد.
واکنش اولیه اروپا به سخنان ترامپ
به گزارش ایران من از این رسانه آمریکایی، از زمان آغاز دولت دوم ترامپ تاکنون که ۲۰ روز از آن می گذرد، متحدان اروپایی واشنگتن خوددار بوده اند. به نظر می رسد ترامپ در تمام این چند روز از جریان سخنان گرم و انتقادهای هر از گاه رهبران اروپایی لذت میبرد.
اما اروپاییها این هفته و پس از پیشنهاد حیرتآور ترامپ در مورد تصاحب غزه و انتقال جمعیت این باریکه نتوانستند ساکت بمانند.
به نوشته سی ان ان، این پیشنهاد به شدت از راه حل ایجاد دو دولت که از مدت ها پیش مورد توافق سران اروپا و آمریکا بوده، فاصله دارد و پس از اظهارات اخیر رئیس جمهوری آمریکا اروپا ساکت نماند و علاوه بر رد این پیشنهاد از سوی بسیاری از کشورهای دیگر، متحدان آمریکا نیز با ناباوری و نگرانی نسبت به پیامدهای این پیشنهاد بر تلاشهای دیپلماتیک برای آتش بس و مذاکرات آزادسازی اسرا واکنش نشان دادند.
این شبکه در عین حال تاکید کرده است که لحن اروپاییها نسبت به پیشنهاد ترامپ در مورد تصاحب غزه اگرچه در کشورهای گوناگون این قاره متفاوت بود، اما همگی در یک موضع یکسان بودند و آن عدم حمایت بود.
موضعگیری کشورهای مختلف اروپایی
در این میان فرانسه پیشنهاد ترامپ برای تصاحب غزه را «نقض جدی قوانین بینالملل» دانست. وزیر امورخارجه اسپانیا، سرزمین غزه را از آن غزهای ها دانست. اما خیرت ویلدرز نخستوزیر هلند به عنوان یک رهبر راست افراطی، با در پیش گرفتن موضعی متفاوت، پیشنهاد ترامپ را تائید کرد و در پستی در ایکس نوشت: «اجازه دهید فلسطینیها به اردن بروند. مشکل غزه حل شد».
فرانک والتر اشتاین مایر رئیسجمهوری آلمان پیشنهاد ترامپ را «غیرقابل قبول» خواند و آنالنا بائربوک وزیر خارجه این کشور، گفت: این پیشنهاد «به رنج و نفرت جدید منجر می شود».
چالشهای روابط انگلیس و آمریکا
اما در این میان تنها کشور اروپایی که به نظر می رسد انتقاد از آمریکا برایش راحت نباشد، انگلیس است. کییر استارمر نخست وزیر بریتانیا نیک میداند که هرگونه انتقاد از ترامپ به دلیل سخنان اخیرش در مورد غزه هزینه خواهد داشت. به ویژه آنکه رئیس جمهوری آمریکا به تازگی اعلام کرده است که بریتانیا از تعرفه های برنامه ریزی شده علیه اتحادیه اروپا در امان است.
سی ان ان سخنان ترامپ در مورد متحد دیرینه خود را یک پاداش بزرگ برای لندن می داند که بیصبرانه منتظر فرصتی برای رشد اقتصادی است. اما به اعتقاد نویسنده، این یک رویای واهی برای انگلیس است و استارمر به خوبی میداند اگر از یک سو در برابر پیشنهاد ترامپ بایستد، توان مقابله با پیامدهای آن را ندارد و چنانچه از آن استقبال کند دقیقا همان کاری را کرده که نخستوزیر پیشین انگلیس می کرد و استارمر منتقدش بود.
آینده روابط اروپا و آمریکا
سی ان ان در ادامه استدلال کرده است که اما موضوع غزه جدیدترین گسست ژئوپلیتیک بین ترامپ و اروپا نخواهد بود. بسیاری از کشورهای اروپایی بی صبرانه منتظر مذاکرات احتمالی برای پایان جنگ روسیه در اوکراین هستند.
نلسون با اشاره به تلاش ترامپ در مورد خاتمه جنگ اوکراین از طریق آنچه که پیش از این پیشنهاد داده بود، مبنی بر واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه، گفت: «امیدوارم دولت رویکرد متعادلتر و حساب شدهتری را در قبال اوکراین دنبال کند».
وی سپس با بیان اینکه دولت جو بایدن در دوره چهار ساله خود تلاش بسیاری کرد تا در صحنه بین المل قابل اعتماد و قابل پیش بینی باشد، خاطرنشان کرد: «دولت ترامپ دقیقا برعکس اوست»