سرویس خبری ایران من: تنشهای اخیر در روابط ایران و لبنان، با تصمیم مقامات لبنانی مبنی بر ممانعت از فرود هواپیمای مسافربری تهران-بیروت، وارد فاز جدیدی شده است. این اقدام که با ادعای احتمال حمل کمکهای مالی برای حزبالله صورت گرفته، واکنشهای متعددی را در سطوح مختلف سیاسی و اجتماعی لبنان برانگیخته و به تنشهای خیابانی نیز منجر شده است. در این گزارش به بررسی ابعاد مختلف این رویداد و پیامدهای آن میپردازیم.
تلاشهای دیپلماتیک برای حل مسئله
به گزارش ایران من، «جو رجی» در مصاحبهای با تلویزیون الجدید اعلام کرد که گفتوگوها در حال حاضر بین وزارت امور خارجه لبنان و ایران از طریق سفیر آن کشور در تهران با هدف دستیابی به نتیجه مطلوب در جریان است. منابع خبری پنجشنبه شب گزارش دادند که جلوگیری از انجام پرواز تهران – بیروت از سوی مقامهای لبنانی، خشم مردم این کشور را برانگیخته است.
واکنشهای مردمی به لغو پرواز
ساکنان خشمگین مناطق مختلف بیروت پنجشنبه شب با حرکت به صورت خودجوش در اعتراض به دخالتهای آمریکا و اسرائیل به خیابانها ریختند. مردم خشمگین لبنان، جاده منتهی به فرودگاه بین المللی بیروت را مسدود و اعلام کردند تا زمانیکه پرواز تهران – بیروت وارد فرودگاه نشود، هیچ پروازی در آن انجام نخواهد شد. مقام های لبنانی با بیان این ادعا که احتمال دارد این پرواز حامل کمکهای مالی ایران برای حزب الله باشد، اجازه پرواز هواپیمای تهران – بیروت به سمت این کشور را صادر نکردهاند.
موضع رسمی مقامات و سازمانهای لبنانی
سازمان هواپیمایی لبنان در توضیح لغو پرواز تهران – بیروت در اطلاعیهای اعلام کرد که تغییر زمانبندی برخی پروازها به فرودگاه بین المللی رفیق الحریری در راستای حفظ سلامتی و امنیت مسافران انجام شده است. در ادامه این اطلاعیه آمده است: این اقدامات براساس قوانین و معیارهای بین المللی و معیارهای سازمان بین المللی هوانوردی (ایکائو) و قوانین کشور لبنان انجام شده است. این اطلاعیه میافزاید: از آنجا که اجرای این قوانین از سوی برخی شرکتهای هواپیمایی نیازمند زمان بیشتر است، جدول پروازهای برخی شرکتهای هواپیمایی از جمله برخی از پروازهای ورودی از جمهوری اسلامی ایران، به صورت موقت تا تاریخ ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) تغییر کرده است.
واکنش نمایندگان پارلمان
ابراهیم الموسوی نماینده پارلمان لبنان به لغو پرواز تهران – بیروت واکنش نشان داد و خواستار محکومیت نقض حاکمیت و استقلال لبنان از سوی اسرائیل توسط همه لبنانیها شد. الموسی اضافه کرد: لبنانیهایی که به فعالیت نهادهای قانونی کشور امیدوار شدهاند اکنون از دولت انتظار دارند که برای تضمین حاکمیت و استقلال کشور اقدامات لازم را برای اعمال حاکمیت بر همه نهادها و مراکز عمومی از جمله مهمترین آنها یعنی فرودگاه انجام دهد تا دشمن فکر نکند که میتواند هر طور که بخواهد، حاکمیت کشور را نقض کند. وی گفت: دولت لبنان و همه نهادهای وابسته به آن باید برای پایان دادن به این مساله اقدام کرده و شهروندان خود را به صورت فوری به کشور بازگردانند و تحت هیچ شرایطی تسلیم تهدیدهای دشمن نشوند. الموسوی در پایان از شهروندان غیور لبنانی خواست تا با این موضوع با هوشیاری برخورد کنند و اجازه حل و فصل قانونی این مشکل را بدهند و اعتراض خود به نقض حاکمیت لبنان توسط اسرائیل را به صورت مسئولانه و مسالمت آمیز اعلام کنند.