سرویس خبری ایران من: تنشهای موجود در خاورمیانه، علیرغم توافقات صلح، همچنان به عنوان چالشی اساسی در روابط کشورهای منطقه باقی مانده است. در این میان، روابط مصر و اسرائیل پس از امضای پیمان کمپ دیوید در سال ۱۹۷۹، اگرچه از وضعیت جنگی به همزیستی دیپلماتیک تغییر یافته، اما همچنان شاهد نگرانیهای امنیتی متقابل هستیم. اظهارات اخیر هرتسی هالیوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، درباره نگرانی از قدرت نظامی مصر، بار دیگر توجهها را به پیچیدگیهای امنیتی در این منطقه حساس جلب کرده است. این گزارش به بررسی جزئیات این اظهارات و واکنشهای مرتبط با آن میپردازد.
اظهارات هالیوی درباره تهدید امنیتی مصر
به گزارش ایران من، به نقل از شبکه ۱۴ اسرائیل، «هرتسی هالیوی» که قرار است در هفته اول ماه مارس رسما وظایف خود را به «ایال زامیر» جانشین خود واگذار کند، این مطلب را در جمع فارغ التحصیلان دوره افسری ارتش اسرائیل در شهر حولون در مرکز سرزمینهای اشغالی فلسطین که در اوایل این هفته برگزار شد، بیان کرد.
هالیوی در این رابطه گفت: اسرائیل نگران تهدید امنیتی مصر است.
وی افزود: معتقدیم که این موضوع در حال حاضر تهدیدی ایجاد نمیکند، اما میتواند هر لحظه تغییر کند.
رئیس ستاد ارتش اسرائیل با بیان اینکه «ما در این مورد بسیار نگران هستیم» اظهارداشت: باید این را بگویم که این موضوع در حال حاضر جزو اولویتهای ما نیست.
رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل ادامه داد: مصر دارای ارتش بزرگی است که مجهز به تجهیزات پیشرفته رزمی، هواپیما، زیردریایی، موشکهای پیشرفته و تعداد بسیار زیادی تانک و نیروهای پیاده نظام است.
سابقه نگرانی مقامات اسرائیل از قدرت نظامی مصر
این برای اولین بار نیست که در چند وقت اخیر یک مقام اسرائیل نگرانی خود را از وضعیت نظامی مصر ابراز میکند، زیرا پیشتر «دانی دانون» نماینده دائم تل آویو در سازمان ملل متحد، نگرانی این کشور را از تسلیح ارتش مصر بیان کرده بود.
دانون در اواخر ژانویه گفته بود: مصر هیچ تهدیدی در منطقه ندارد بنابر این چرا به این همه زیردریایی و تانک نیاز دارد؟ .
واکنش مصر به اظهارات مقامات اسرائیل
مصر تاکنون در باره سخنان اخیر رئیس ستاد ارتش اسرائیل اظهار نظری نکرده است، اما پیشتر به اظهارات دانون در سازمان ملل پاسخ داده و گفته بود که همانند کشورهای بزرگ به ارتشهای قدرتمندی نیاز دارد تا بتوانند از امنیت ملی خود محافظت کند.
«اسامه عبدالخالق» نماینده دائم مصر در سازمان ملل گفته بود: از آنجایی که او (دانون) به خود این حق میدهد که سؤال بپرسد، پاسخ روشن، ساده و مستقیم است و آن اینکه کشورهای قوی و بزرگی مانند مصر به ارتشهای قدرتمندی نیاز دارند تا بتوانند از طریق تسلیحات کافی و متنوع از امنیت ملی خود در ابعاد مختلف دفاع کنند.
وی تاکید کرده بود: مصر اولین کشوری بود که پایههای صلح را در خاورمیانه پایهگذاری کرد و به صلح به عنوان یک گزینه راهبردی متعهد است، اما با ارتشی قدرتمند و تاریخی که قدمت آن به هزاران سال پیش میرسد، میتواند از امنیت ملی خود دفاع کند.
عبدالخالق گفته بود که دکترین نظامی مصر دفاعی است و قابلیت بازدارندگی دارد.
مصر و اسرائیل در پی توافقنامه کمپ دیوید در سال ۱۹۷۸، در ۲۶ مارس ۱۹۷۹ در واشنگتن معاهده صلحی را امضا کردند که مهمترین مفاد آن، توقف وضعیت جنگی، عادیسازی روابط و خروج کامل نیروهای مسلح اسرائیل از شبه جزیره سینا و حفظ آن به عنوان منطقه غیر نظامی بود.