صفحه اصلی / بین الملل / وزیر دادگستری ترکیه: استفاده از واژه «کودتا» در پرونده امام‌اوغلو پذیرفتنی نیست

ییلماز تونچ، وزیر دادگستری ترکیه

وزیر دادگستری ترکیه: استفاده از واژه «کودتا» در پرونده امام‌اوغلو پذیرفتنی نیست

وزیر دادگستری ترکیه با رد ادعای کودتا علیه امام‌اوغلو، بر استقلال قضایی تأکید کرد. در دو پرونده جداگانه، ۱۰۶ نفر از جمله شهردار استانبول به اتهامات متعدد از جمله همکاری با تروریسم، رشوه و اختلاس بازداشت شده‌اند. وزیر خواستار صبر و احترام به روند قانونی شده است.
وزیر دادگستری ترکیه در دفاع از استقلال قضایی در پرونده شهردار استانبول

سرویس خبری ایران من: ییلماز تونچ، وزیر دادگستری ترکیه، درباره «اکرم امام‌اوغلو» موضع‌گیری کرد: «استفاده از عبارت کودتا و دعوت مردم به خیابان‌ها به هیچ وجه پذیرفتنی نیست» ییلماز تونچ، وزیر دادگستری، برای نخستین بار درباره عملیاتی که شهرداری کلان‌شهر استانبول را هدف گرفته و منجر به بازداشت ۱۰۶ نفر از جمله اکرم امام‌اوغلو، شهردار کلان‌شهر استانبول شده، اظهارنظر کرد.

 

«روند تحقیقات محرمانه است» تونچ اظهار داشت: «همه در برابر قانون یکسان هستند؛ هیچ‌کس و هیچ گروهی حق برخورداری از امتیاز ویژه را ندارد. طبق اصل ۱۳۸ قانون اساسی ما، دادگاه‌ها مستقل عمل می‌کنند. هیچ ارگان، مقام، مرجع یا فردی حق ندارد در اعمال قدرت قضایی به دادگاه‌ها و قضات دستور دهد، بخشنامه صادر کند یا توصیه و پیشنهادی ارائه دهد. بر اساس ماده ۱۵۷ قانون آیین دادرسی کیفری، مرحله تحقیقات محرمانه است.» وزیر تونچ همچنین تأکید کرد: «ارتباط دادن تحقیقات و پرونده‌های قضایی به جناب رئیس‌جمهور، به بیان ملایم، گستاخی و ناآگاهی از حدود و اختیارات است.»

 

جزئیات پرونده‌های تحقیقاتی و اتهامات مطرح شده

 

«دستور بازداشت ۱۰۶ نفر در قالب هر دو پرونده تحقیقاتی» نکات برجسته سخنان تونچ به شرح زیر است: «در چارچوب تحقیقاتی که دادستانی استانبول آن را هدایت می‌کند، از صبح امروز حکم بازداشت ۱۰۶ مظنون، از جمله شهردار کلان‌شهر استانبول صادر شده است. در این راستا، دو پرونده تحقیقاتی توسط دادستانی استانبول در دست بررسی است. در تحقیقاتی که دفتر رسیدگی به جرایم تروریستی انجام می‌دهد، حکم بازداشت ۷ نفر، از جمله شهردار کلان‌شهر استانبول صادر شده است.

 

در این پرونده، ادعا می‌شود مظنونان مرتکب همدستی در کمک به سازمان تروریستی شده‌اند.» متوجه شدم. اجازه دهید این قسمت‌ها را هم به فارسی روان و طبیعی ترجمه کنم: پرونده تحقیقاتی دیگری توسط دفتر مبارزه با جرایم سازمان‌یافته در حال پیگیری است. در این پرونده نیز حکم بازداشت ۱۰۰ مظنون، از جمله شهردار کلان‌شهر استانبول صادر شده است.

در این تحقیقات، ادعا می‌شود متهمان در قالب یک سازمان جرم‌های سودجویانه، مرتکب رشوه، اختلاس، دستکاری در مناقصه‌ها، کلاهبرداری سنگین و سرقت غیرقانونی اطلاعات شخصی شده‌اند. در مجموع، در هر دو پرونده تحقیقاتی، دستور بازداشت ۱۰۶ مظنون صادر شده است. همان‌طور که از بیانیه دادستانی استانبول مشخص است، گزارش‌های سازمان مبارزه با پولشویی (MASAK)، بررسی‌های کارشناسان مالیاتی، گزارش‌های ارجاعی، شهادت شاهدان و دیگر مدارک در پرونده‌های تحقیقاتی وجود دارد.

 

تأکید بر حاکمیت قانون و استقلال دستگاه قضایی

 

روند تحقیقات از همه جهات با دقت و حساسیت ویژه‌ای در حال انجام است. اصحاب گرامی رسانه، دوستان عزیز، می‌خواهم به‌ویژه بر این نکته تأکید کنم که جمهوری ترکیه یک کشور مبتنی بر حاکمیت قانون است. ماده ۹ قانون اساسی ما در این باره صراحت دارد. قوه قضائیه به نمایندگی از ملت ترکیه توسط دادگاه‌های مستقل و بی‌طرف اِعمال می‌شود. حاکمیت قانون اصل بنیادین است. همگان در پیشگاه قانون برابرند و هیچ‌کس و هیچ گروهی از امتیاز ویژه‌ای برخوردار نیست.

 

بر اساس اصل ۱۳۸ قانون اساسی، دادگاه‌ها مستقل هستند. هیچ نهاد، مقام، مرجع یا شخصی نمی‌تواند در روند اعمال قدرت قضایی به دادگاه‌ها و قضات دستور دهد، بخشنامه صادر کند یا توصیه و رهنمودی ارائه کند. مطابق ماده ۱۵۷ قانون آیین دادرسی کیفری، مرحله تحقیقات محرمانه است. «ارتباط دادن تحقیقات و پرونده‌ها با رئیس‌جمهور گستاخی محض است» این محرمانگی هم برای اجرای درست عدالت و هم برای حفاظت از حقوق افراد، اصل برائت و حق مصون ماندن از اتهام، بسیار حیاتی است. اظهارنظر درباره تحقیقات جاری بدون آگاهی از محتوای پرونده، ادعاها و شواهد، کاری نادرست است. منحرف کردن تحقیقاتی که توسط دستگاه قضایی بی‌طرف و مستقل انجام می‌شود و توصیف آن با عباراتی مانند «کودتا»، اقدامی بسیار خطرناک و اشتباه است.

 

از سوی دیگر، دعوت مردم به خیابان‌ها، انتشار اطلاعات گمراه‌کننده درباره تحقیقات و بیان اظهاراتی که باعث فریب افکار عمومی می‌شود، به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. همه باید بدانند در یک نظام حقوقی، اگر ادعایی مبنی بر ارتکاب جرم مطرح شده باشد، جایگاه دفاع نه در خیابان‌ها بلکه در نهادهای قضایی است. اگر مدرکی دال بر وقوع جرم وجود داشته باشد، تحقیقات لازم توسط مراجع ذی‌صلاح قضایی انجام می‌شود. پاسخگویی و دفاع در برابر دستگاه قضا، هم حق و هم تکلیف هر شهروند است. دوستان عزیز، نسبت دادن تحقیقات و پرونده‌های قضایی به رئیس‌جمهور، به ملایم‌ترین بیان، گستاخی و بی‌اطلاعی از حدود و اختیارات است.

 

در کشور ما، اصل تفکیک قوا میان مقننه، مجریه و قضائیه برقرار است. قوه قضائیه از هیچ‌کس فرمان نمی‌گیرد. حمله به دستگاه قضا، تهدید قضات و توهین به آنها، در یک نظام مردم‌سالار مبتنی بر حاکمیت قانون، هرگز پذیرفتنی نیست. «ما باید به دستگاه قضایی ترکیه اعتماد کنیم» به جای اتخاذ رویکردها و رفتارهایی با هدف تأثیرگذاری بر روند تحقیقات جاری، باید با خردمندی عمل کنیم. تصمیم دستگاه قضایی بی‌طرف و مستقل برای همگان لازم‌الاتباع است و باید با احترام پذیرفته شود.

 

در مرحله تحقیقات، ادعاها، دفاعیات و مدارک مورد ارزیابی قرار می‌گیرند و هنگامی که محرمانگی تحقیقات پایان یابد، افکار عمومی حقیقت را با تمام وضوح و شفافیت خواهند دید. بنابراین، قضاوت زودهنگام له یا علیه پرونده بدون اطلاع از محتوای تحقیقات، امروز کاری نادرست است. فراموش نکنیم که در یک نظام حقوقی، اصل برائت و حق مصون ماندن از اتهام، اصولی بنیادین هستند. ما باید به دستگاه قضایی ترکیه اعتماد داشته باشیم. راه‌های دادخواهی در نظام قضایی به طور کامل باز است. وظیفه مشترک همه ماست که برای اجرای کامل و بی‌نقص عدالت، روند رسیدگی را با آرامش پیگیری کنیم و تصمیمات دادگاه را با احترام بپذیریم.

 

هیچ‌کس نباید تردیدی داشته باشد که همه اقدامات دستگاه قضایی تحت نظارت درون‌سازمانی قرار دارد. اینکه چه کسانی با چه اتهاماتی روبرو هستند، دفاعیات آنها چیست و چه مدارکی علیه آنها وجود دارد، همگی در نتیجه تحقیقات مشخص خواهد شد. همه ما باید با آرامش منتظر نتیجه این تحقیقات باشیم.

 

خبرهای دیگر

مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا در حال صحبت درباره سیاست هسته‌ای ایران

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا

مذاکرات صلح روسیه و آمریکا برای حل بحران اوکراین

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین

خطیب‌زاده در حال تشریح استراتژی دیپلماسی ایران در مذاکرات بین‌المللی

سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه

رزمایش نظامی اسرائیل در سایه تنش‌های هسته‌ای با ایران و توافق استراتژیک تهران-مسکو

رزمایش نظامی اسرائیل

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان