سرویس خبری ایران من:در گفتگوی اختصاصی با مصطفی میرسلیم، عضو برجسته مجمع تشخیص مصلحت نظام، جزئیات مهمی از روند بررسی FATF و چالشهای پیش روی آن مطرح شده است. میرسلیم در این مصاحبه، ضمن تشریح ابعاد مختلف موضوع، به بررسی فرصتها و تهدیدهای پیوستن ایران به این معاهده بینالمللی میپردازد و دیدگاههای خود را درباره تأثیر این تصمیم بر آینده اقتصادی کشور بیان میکند.
جایگاه و دیدگاههای میرسلیم
مصطفی میرسلیم از چهره های شاخص حزب موتلفه که اظهارات او به دلیل موقعیتش یعنی حضور در مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد توجه قرار می گیرد. از او درباره آخرین وضعیت بررسی پرونده FATF در مجمع تشخیص می پرسیم و خبرآنلاین می گوید؛« از نظر فنی برای کشور ما مراعات قواعدی که در گروه ویژه اقدام مالی وضع شده، سودمند است اما…» این عضو مجمع تشخیص درباره فشارها به مجمع برای تصویب نکردن این لوایح نیز تاکید دارد؛«به نظرم بعید است فشار بیرونی بتواند بر عقلانیت حاکم بر مجمع غلبه کند.» از میرسلیم در مورد قانون عفاف و حجاب و ارجاع این قانون به مجمع تشخیص هم پرسیدیم.
روند بررسی در مجمع تشخیص
در مجمع همیشه امکان بررسی مشکلات برای یافتن راه حلی که دربرگیرنده مصلحت نظام باشد وجود دارد. اصلا در قانون اساسی مجمع، غیر از پیشنهاد سیاستهای کلی به رهبری، برای ایفای همین وظیفه تأسیس شدهاست. در این۲۸ سال به یاد ندارم مواردی را در مجمع دستخوش سیاسیکاری فاحش شده باشد. سنت مجمع در فدا نکردن مصلحت نظام در مقابل گرایشهای سیاسی جناحی، منافع اقتصادی گروهی و زدوبند بوده، بنابراین کمتر مرتکب اشتباه شدهاست.
تحلیل جامع FATF و چشمانداز آینده
نیاز دولت کاملا واضح است و در آن بحثی وجود ندارد. اما باید دو موضوع از هم تفکیک و سپس جمعبندی شود: موضوع اول فواید پیوستن به FATF یعنی ورود در گروه ویژه اقدام مالی است. از نظر فنی برای کشور ما مراعات قواعدی که در گروه ویژه اقدام مالی وضع شده، سودمند است و شایسته است نظام مالی کشور و بانکداری ما عقب ماندگی کنونی خود را جبران کند و برای ارائه خدمات هرچه شایستهتر با استفاده از تجربیات مثبتی که از FATF حاصل شده، اقدام کند. این اقدام به بیش از یک سال مهلت نیاز دارد و هرچه زودتر شروع شود به نفع ما است مستقل از پیوستن ما به گروه ویژه اقدام مالی و خروج از فهرست سیاه، به اصطلاح آنها.
موضوع دوم این است که فواید پیوستن ما به گروه ویژه اقدام مالی موقعی برای ما واقعی و مؤثر می شود که تحریمهای ظالمانهای که در لجبازی و مقابله و مبارزه با ما وضع شده، برداشته شود و الا خود FATF وسیله تسلط بیشتر آمریکا، با اشراف بلامنازعی که در FATF دارد، بر تعاملاتی می شود که ما برای دور زدن تحریم ها، پیدا کردهایم. البته این تعاملات خود بی هزینه برای ما نبوده و شایسته است در آینده هر چه دقیق تر فرآیندهای آن مدیریت شود تا تحریم ها ابزار کاسبی و ثروت های بادآورده برای زالوصفتان نشود.