صفحه اصلی / بین الملل / سفر مهم نخست‌وزیر عراق به ایران برای میانجی‌گری میان تهران و دمشق

محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق

سفر مهم نخست‌وزیر عراق به ایران برای میانجی‌گری میان تهران و دمشق

نخست وزیر عراق در سفری مهم به تهران و قطر، تلاش می‌کند نقش میانجی‌گرانه کشورش را در تحولات منطقه تقویت کند. محور اصلی این سفر، رایزنی درباره وضعیت سوریه و نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و دولت انتقالی دمشق است.
دیدار دیپلماتیک نخست وزیر عراق در تهران

سرویس خبری ایران من: در شرایط حساسی که منطقه خاورمیانه با تحولات مهمی در سوریه مواجه است، عراق تلاش می‌کند نقش میانجی‌گرانه خود را در معادلات منطقه‌ای تقویت کند. در این راستا، سفر قریب‌الوقوع محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق به تهران و سپس قطر، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. این سفر که با هدف نزدیک کردن دیدگاه‌ها میان ایران و دولت انتقالی سوریه انجام می‌شود، می‌تواند گامی مهم در جهت کاهش تنش‌های منطقه‌ای و ایجاد ثبات باشد.

 

نقش میانجی‌گرانه عراق در تحولات منطقه

 

یک روزنامه لبنانی مدعی شد سفر نخست وزیر عراق به طهران و سپس قطر با هدف رایزنی درباره تحولات منطقه بعد از وقایع سوریه و به ویژه نزدیک کردن دیدگاه‌ها میان ایران و دولت انتقالی در دمشق است.

 

«محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق ظرف روزهای آینده به منظور رایزنی درباره رخدادهای جاری در منطقه به تهران سفر می‌کند.

 

محورهای مذاکرات و اهداف سفر

 

برخی منابع عراقی اظهار داشتند پرونده‌هایی که السودانی در تهران مورد بحث قرار می‌دهد شامل تلاش‌هایی برای نزدیک کردن دیدگاه‌ها میان دولت انتقالی سوریه و ایران و فشارهای آمریکا برای برچیدن گروه‌های مسلح عراقی و بدهی‌های عراق به ایران و از سرگیری انتقال گاز ایران به نیروگاه‌های برق عراق است.

 

این منابع به روزنامه لبنانی الاخبار گفتند: سفر السودانی در چارچوب تحرکات دیپلماتیک او در منطقه است که از مدتی قبل به منظور ایجاد توازن منطقه‌ای بعد از حوادث سوریه آغاز شده است.

 

منابع مذکور تاکید کردند که السودانی بعد از تهران مستقیما به دوحه سفر خواهد کرد تا درباره همین وقایع صحبت کند، زیرا قطر نزدیک‌ترین طرف به هیئت تحریر الشام است که اکنون قدرت را در سوریه در دست دارد.

 

تحرکات داخلی و دیپلماتیک عراق

 

این منابع اظهار داشتند: احتمالا به زودی نشست سرانی در بغداد برگزار شود که میزبان کشورهای بسیاری از جمله ایران، سوریه، عربستان، مصر، اردن و قطر بر سر یک میز با هدف یکپارچگی دیدگاه‌های سیاسی میان کشورها خواهد بود.

 

دولت بغداد از طریق ارتباط دیپلماتیک با همه طرف‌ها، برای ایفای نقش بی‌طرفانه جهت آرامش و جلوگیری از تشدید تنش به ویژه از زمان شدت گرفتن جنگ اسرائیل علیه غزه و لبنان و ورود منطقه به درجه جوشش ایفا کرده است.

 

پیش از این «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که السودانی اواخر هفته آینده به تهران سفر خواهد کرد. وی افزود: این سفر در چارچوب تلاش برای تداوم رایزنی میان ۲ کشور به منظور توسعه روابط دوجانبه و تبادل دیدگاهها درباره تحولات جاری در منطقه است.

 

چشم‌انداز آینده منطقه

 

همچنین برخی شبکه‌های رسانه‌ای عراقی گزارش دادند که پیام محرمانه‌ای از سوی آمریکا به عراق طی چند روز گذشته ارسال شده است که درباره دستور «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره خاورمیانه بوده و به دولت عراق توصیه کرده که از حمایت گروه‌های مسلح و حشد شعبی دست بکشد.

 

به نوشته روزنامه، السودانی دیدارهایی را با رهبران برجسته سیاسی همچون «نوری المالکی»، رئیس ائتلاف دولت قانون که تقریبا روابط با او از حدود یک سال قطع شده بود، «قیس الخز علی»، دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق و رهبرانی از «چهارچوب هماهنگی» با هدف یکپارچگی گفتمان داخلی و کنترل ریتم فعالیت نظامی و سیاسی گروه‌های مقاومت انجام می‌دهد.

 

چهارچوب هماهنگی قصد دارد تا نشست دوره‌ای خود را طی روزهای آینده به منظور بررسی مسائل مرتبط با مکانیزم‌های تعامل با تحولات سریع در منطقه و نیز بحث درباره محورهای سفر السودانی به تهران برگزار کند.

 

نکته قابل توجه این است که نیروهای چهارچوب هماهنگی به ویژه گروه‌هایی که دارای نیروهای مسلح هستند، به تازگی بر سیاست خویشتن‌داری تاکید می‌کنند که به نوبه خود نقش عراق در ثبات منطقه را به خصوص بعد از تحولات سوریه و سقوط نظام بشار اسد تقویت می‌کند.

 

در همین راستا «عامر الفایز» عضو کمیته روابط خارجی پارلمان عراق گفت دولت به شکل مثبتی از طریق سفرها و دیدارهای خود با مقامات کشورهای منطقه تلاش می‌کند تا وارد مذاکراتی درباره آینده سوریه و منطقه شود.

 

او به روزنامه الاخبار گفت: عراق و ایران پرونده‌های امنیتی، سیاسی، دینی و اقتصادی مشترکی دارند و لازم است که سفرهای این چنینی صورت بگیرد زیرا به نفع ۲ کشور است. وی گفت دولت عراق از حدود یک سال قبل بواسطه تلاش‌های خود رویکرد متمایزی برای خاموش کردن درگیری‌ها در منطقه دارد.

 

الفایز افزود: گروه‌های سیاسی تحرکات السودانی با هدف تحقق ثبات در عراق و تقویت نقش و دیدگاه مثبت و بی‌طرفانه آن نسبت به همه وقایع را حمایت می‌کنند.

 

همچنین «علی الصاحب» مدیر مرکز منطقه ای مطالعات می‌گوید: سفرهای السودانی به ایران و سپس قطر و چه بسا بعد از آن به انگلیس حامل پیام‌های مهمی در خصوص آینده منطقه است به ویژه اینکه افرادی هستند که ندای خاورمیانه جدید را سر می‌دهند. اما در عین حال السودانی و چهارچوب هماهنگی از تکرار سناریوی سوریه و بازگشت تروریسم به عراق نگران هستند.

 

خبرهای دیگر

رویارویی دیپلماتیک حماس و بلینکن بر سر بحران غزه

اسامه حمدان، از اعضای دفتر سیاسی حماس

رزمایش مشترک نیروهای مسلح ایران در اطراف تأسیسات هسته‌ای نطنز

سردار علی محمد نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

روابط راهبردی ایران و ترکیه در مسیر مدیریت چالش‌ها

قاسم محبعلی، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی

عضو خبرنامه "ایران من" شوید

خبرنامه هفتگی

آخرین اخبار مهم ایران و جهان را برای شما ارسال خواهیم کرد

عضویت

آخرین اخبار ایران و جهان

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00