سرویس خبری ایران من: در پی مصاحبه اخیر رئیسجمهور با شبکه NBC آمریکا و اظهارات ایشان درباره آمادگی برای مذاکره با دولت احتمالی دوم ترامپ، واکنشهای متعددی در فضای سیاسی کشور شکل گرفته است. این یادداشت با نگاهی تحلیلی، ضمن بررسی ابعاد مختلف این موضعگیری، به چالشهای پیش روی مذاکره با آمریکا و تجربیات گذشته در این زمینه میپردازد. همچنین با استناد به بیانات آیت الله خامنه ای و شواهد تاریخی، دلایل مخالفت با این رویکرد را تبیین میکند.
نقد موضعگیری درباره مذاکره با آمریکا
به گزارش ایران من، «آقای پزشکیان! شما صاحب ایران نیستید» عنوان یادداشت روز در روزنامه کیهان به قلم حسین شریعتمداری است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
آقای پزشکیان رئیسجمهور محترم کشورمان در مصاحبه با شبکه NBC آمریکا گفته است «ایران اصولاً آماده گفتوگو با دولت دوم ترامپ است»! که با عرض پوزش باید گفت: جناب پزشکیان شما صاحب ایران نیستید! شما رئیسجمهور ایران هستید که مسئولیت قوه اجرائی کشور برای ۴ سال به عنوان «یک امانت» به شما سپرده شده است و سازوکار بهکارگیری این امانت و میزان اختیارات شما نیز به وضوح در قانون مشخص شده است و جنابعالی ملزم به حرکت در چارچوب قوانین یاد شده هستید.
مسئله شهادت سردار سلیمانی و موضعگیری درباره ترامپ
حضرتعالی در این مصاحبه فرمودهاید: «ایران هرگز قصد ترور ترامپ را نداشته است»! کاش از خبرنگار NBC میپرسیدید، مگر ترامپ چه کرده است که شما نگران ترور او هستید؟! در این صورت خبرنگار مجبور بود به ترور شهید سلیمانی و یارانش توسط ترامپ اعتراف کند و سپس میتوانستید و باید میپرسیدید؛ آیا مرگ برای کسی که برجستهترین و کارآمدترین شخصیت ضدتروریسم را ترور کرده است، کمترین و پیشپا افتادهترین مجازات نیست؟!
چالشهای اساسی مذاکره با آمریکا
رئیسجمهور محترم به یقین میدانند -و باید بدانند- که مذاکره ترجمان دیگری از «معامله» است و در تمام فرهنگهای سیاسی برای آن ۳ بخش تعریف شده است. اول؛ کف مذاکره که از مجموعه نقاط مشترک تشکیل شده است. دوم: لایه میانی مذاکره که بحث و گفتوگو درباره بده و بستانهاست، یعنی هریک از دو سوی مذاکره چه میدهند و در مقابل چه میستانند و سوم؛ سقف مذاکره، که نتیجه مذاکرات و «توافق نهائی» طرفین مذاکره است.
دیدگاه آیت الله خامنه ای درباره مذاکره با آمریکا
آقای پزشکیان! جنابعالی بارها تاکید کردهاید که برنامه دولت شما همان برنامهها و سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب است. در صداقت شما کمترین تردیدی نیست ولی در انطباق برخی از مواضعتان با الگوئی که اشاره کردهاید تفاوتهایی وجود دارد. حالا، به چند نمونه از موارد فراوان نظرات حضرت آقا در نفی مذاکره با آمریکا نگاهی بیندازید و صرفنظر از جایگاه ملکوتی حضرت ایشان، مستنداتی را که در این خصوص ارائه میفرمایند از نظر بگذرانید؛
«مذاکره یعنی معامله؛ یعنی یک چیزی بدهی، یک چیزی بگیری. آنچه در این معامله مورد نظر او است، درست نقاط قوّت جمهوری اسلامی است؛ مذاکره را روی این میبرند. نمیگویند بیایید راجع به آب و هوا، راجع به منابع طبیعی، راجع به محیطزیست مذاکره کنیم، میگویند بیایید درباره سلاح دفاعی شما مذاکره کنیم، شما چرا سلاح دفاعی دارید»؟
ناکارآمدی تحریمها و راهکار آمریکا
هفته گذشته «ریچارد نفیو» که به معمار تحریمها علیه ایران شهرت دارد طی یادداشتی در نشریه آمریکایی «فارن افرز» از کارآمدی تحریمها علیه ایران ابراز ناامیدی کرده بود و درباره حمله احتمالی به ایران نیز مینویسد «پیامدهای حمله نظامی به ایران بسیار سنگین است و در آن، احتمال شکست و تضعیف اعتبار آمریکا وجود دارد، حمله به تاسیسات هستهای ایران نیز بیاثر است». ریچارد نفیو تاکید میکند که «مذاکره، تنها راه برای مقابله و مهار ایران است» جناب پزشکیان عزیز! توجه بفرمائید! آمریکا، به صراحت اعلام میکند که مذاکره را تنها راه مقابله با ایران میداند و جنابعالی (بخوانید افراد زاویهدار و بدسابقهای که شما را احاطه کردهاند) اعلام میکنند که برای حل مشکلات در پی مذاکره هستند!
توصیه نهایی به رئیسجمهور
و بالاخره، کاش رئیسجمهور محترم کشورمان، اطراف خود را از افراد زاویهدار خالی کنند. افراد بدسابقهای که بارها بیاعتقادی خود به انقلاب و نظام را نشان دادهاند و در بسیاری از موارد با دشمنان تابلودار ایران اسلامی همسو بودهاند.