سرویس خبری ایران من: در روزهای پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحولی چشمگیر در بازارهای مالی جهان رخ داده است. علیرغم خوشبینی اولیه سرمایهگذاران و رشد قابل توجه شاخصهای بورس پس از انتخابات، اکنون شاهد سقوط ارزش سهام و کاهش ثروت برخی از مشهورترین میلیاردرهای جهان هستیم. در این گزارش، نگاهی دقیق به روند نزولی ثروت پنج میلیاردر برجسته که در مراسم تحلیف ترامپ حضور داشتند و تأثیر سیاستهای جدید دولت بر وضعیت مالی آنها خواهیم داشت.
زمانی که دونالد ترامپ در بیستم ژانویه سوگند ریاستجمهوری یاد میکرد، برخی از ثروتمندترین افراد جهان در کنارش بودند. میلیاردرهایی که آن روز آنجا بودند — مانند ایلان ماسک، جف بزوس و مارک زاکربرگ — در اوج ثروت خود قرار داشتند و از رونق بازارهای سهام سود فراوانی برده بودند.
هفت هفته بعد، اوضاع کاملاً تغییر کرده است. شروع دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، تحولی شگفتآور برای بسیاری از این ثروتمندانی که پشت سر ترامپ در ساختمان کنگره نشسته بودند به همراه داشته است، بهطوریکه پنج نفر از آنها جمعاً ۲۱۰ میلیارد دلار از ثروت خود را از دست دادهاند، آنطور که شاخص میلیاردرهای بلومبرگ نشان میدهد.
دوران طلایی و سقوط بازار سرمایه
فاصله بین پیروزی ترامپ در انتخابات تا مراسم تحلیف او، دوران طلایی برای ثروتمندان جهان بود و شاخص S&P 500 چندین بار رکورد زد. سرمایهگذاران با امید به اینکه سیاستهای ترامپ به نفع کسبوکارها خواهد بود، پول خود را در بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال سرازیر کردند.
تسلا، شرکت ایلان ماسک، در هفتههای پس از انتخابات ۹۸ درصد رشد کرد و به اوجی بیسابقه رسید. شرکت LVMH آرنو در هفته پیش از مراسم تحلیف ۷ درصد افزایش یافت و این سرمایهدار فرانسوی را ۱۲ میلیارد دلار ثروتمندتر کرد. حتی متا، شرکت زاکربرگ که در سال ۲۰۲۱ ترامپ را از پلتفرمهای اجتماعی خود محروم کرده بود، پیش از آغاز دوره جدید ۹ درصد و در چهار هفته اول زمامداری او ۲۰ درصد دیگر رشد کرد.
اما همه امیدها به اینکه آغاز دوره جدید ترامپ رونق بازار را ادامه دهد، بر باد رفته است. شاخص S&P 500 از زمان به قدرت رسیدن او تقریباً ۷ درصد افت کرده است. اخراج گسترده کارمندان دولتی و موضعگیریهای متناقض رئیسجمهور درباره تعرفهها، بازارهای سهام را به تلاطم انداخته، بهطوریکه شاخص اصلی روز دوشنبه بیش از ۳ درصد سقوط کرد.
شرکتهایی که ثروت حاضران در مراسم تحلیف را پشتیبانی میکنند از بزرگترین بازندگان بودهاند. از ۱۷ ژانویه، آخرین روز معاملاتی قبل از مراسم تحلیف، این شرکتها در مجموع ۱.۴۳ تریلیون دلار از ارزش بازارشان را از دست دادهاند. نگاهی به وضعیت برخی از این ثروتمندان تا ساعت ۲ بعدازظهر روز دوشنبه میاندازیم:
ایلان ماسک (کاهش ۱۴۵ میلیارد دلار)
دارایی خالص مدیرعامل ۵۳ ساله تسلا در ۱۷ دسامبر به رقم بیسابقه ۴۸۶ میلیارد دلار رسید که بزرگترین ثروت ثبت شده در تاریخ شاخص میلیاردرهای بلومبرگ محسوب میشود. بیشتر این ثروت از تسلا به دست آمد که پس از انتخابات، ارزش سهامش تقریباً دو برابر شد. اما از آن زمان، این خودروساز برقی تمام دستاوردهایش را از دست داده و باعث کاهش ۱۵۷ میلیارد دلاری ثروت ماسک شده است. مصرفکنندگان اروپایی از حمایت ماسک از سیاستمداران راست افراطی دلزده شدهاند، بهطوریکه فروش تسلا در آلمان در دو ماه نخست سال بیش از ۷۰ درصد سقوط کرده است. فروش در چین نیز ماه گذشته ۴۹ درصد کاهش یافت و به پایینترین سطح از جولای ۲۰۲۲ رسید.
جف بزوس (کاهش ۳۱ میلیارد دلار)
بزوسِ ۶۱ ساله، که در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ بر سر خدمات پستی و مالکیتش بر واشنگتن پست با او درگیری داشت، روز پس از انتخابات در شبکه اجتماعی ایکسِ ماسک به ترامپ تبریک گفت. آمازون در دسامبر یک میلیون دلار به صندوق مراسم تحلیف ترامپ اهدا کرد و بزوس ماه گذشته با رئیسجمهور شام خورد؛ همان روزی که اعلام کرد روزنامهاش در بخش دیدگاهها به آزادیهای فردی و بازار آزاد اولویت خواهد داد. سهام آمازون از ۱۷ ژانویه تاکنون ۱۵ درصد افت کرده است.
سرگئی برین (کاهش ۲۳ میلیارد دلار)
برینِ ۵۱ ساله که شرکتی را که آن زمان گوگل نام داشت با لری پیج بنیانگذاری کرد و همچنان ۶ درصد سهام آن را در اختیار دارد، در سال ۲۰۱۷ به اعتراضات علیه سیاست مهاجرتی دولت ترامپ در فرودگاه سانفرانسیسکو پیوسته بود. پس از پیروزی مجدد ترامپ در نوامبر، برین ماه بعد در مار-ا-لاگو با او شام خورد. سهام الفابت در اوایل فوریه پس از ناکامی در رسیدن به برآورد درآمد سهماهه، بیش از ۷ درصد سقوط کرد. نمایندگان الفابت، که اکنون زیر فشار وزارت دادگستری برای تجزیه شرکت موتور جستجویش قرار دارد، هفته گذشته با مقامات دولتی دیدار و درخواست کردند رویکرد کمتر سختگیرانهای در پیش بگیرند.
مارک زاکربرگ (کاهش ۸ میلیارد دلار)
متا در ابتدای امسال، ستاره درخشان در میان هفت غول فناوری بود. در حالی که گروهی از شرکتهایی که طی چند سال اخیر موتور محرک رشد شاخص S&P 500 بودهاند دچار رکود شده بودند، متا از اواسط ژانویه تا اواسط فوریه ۱۹ درصد رشد کرد. با این حال، از آن زمان، این سهام تمام دستاوردهایش را از دست داده است. شاخص هفت شرکت برتر از نقطه اوج خود در اواسط دسامبر تاکنون ۲۱ درصد افت کرده است.
برنارد آرنو (کاهش ۵ میلیارد دلار)
آرنوی ۷۶ ساله، که خانوادهاش صاحب امپراتوری کالاهای لوکسی هستند که برندهایی مانند لویی ویتون و بولگاری را شامل میشود، دهههاست با ترامپ رابطه دوستانه دارد و روز پس از تلاش نافرجام ترور در پنسیلوانیا در ماه ژوئیه با او تماس گرفت. پس از روند نزولی در بیشتر سال ۲۰۲۴، سهام LVMH از زمان انتخابات تا اواخر ژانویه بیش از ۲۰ درصد جهش کرد. اما از آن زمان، بیشتر این سود را از دست داده است. تحلیلگران مؤسسه مورنینگ استار ماه گذشته هشدار دادند که وضع تعرفه ۱۰ تا ۲۰ درصدی بر کالاهای لوکس اروپایی میتواند فروشی را که پیش از این هم با مشکل مواجه بوده، بیش از پیش کاهش دهد.